rdawlud Napisano 7 Wrzesień 2012 Napisano 7 Wrzesień 2012 Cześć Jak mapujecie np. asfalt? Ściągam sobie materiał np. z ww stronki i teraz jak to nałozyc żeby dobrze wyglądało? Bo dajmy na to mam kawałek drogi, mapa z materiału to asfalt w przybliżeniu, w viewporcie wiadomo wygląda ładnie. Ale jak go zrobię w dobrej skali to mam pełno powtarzalnych "kwadratów" tekstury, wygląda to wiadomo źle. A w skali 1:1 tego nie wrzucę. No i słyszałem też o teksturach "seamless" bodajże, których krawędzie ładnie się łączą, ale nie ma żadnego triku na taki problem? No bo takie tekstury byłyby chyba docelowo w takich właśnie gotowych materiałach do pobrania a nie żebym sam musiał je przerabiać więc jak z tym się obchodzić? Pozdrawiam
Kryzys Napisano 11 Wrzesień 2012 Napisano 11 Wrzesień 2012 Odnośnie drugiego: Zrobienie takiej tekstury to jest 5 min roboty przy obróbce. Offset + stamp i jedziemy. No chyba że asfalt jest po trzęsieniu ziemi to może być problem. Co do pierwszego. Gdybym miał to robić ... Zrobiłbym to właśnie teksturą zapętloną i nie mapowałbym ostrych zakrętów, żeby była ciągłość, bo pojawiły by się zniekształcenia. Zaznaczenia zakrętów ( jeżeli jest to jakiś tor wyścigowy ), detale dodałbym na osobnych decalach. - Tzn. na polygonach z teksturami z kanałem alpha dla przeźroczystości. Mogą to być plamy po oleju, ślady po paleniu gumy, kałuże, studzienki, znaki poziome itd.
Rekomendowane odpowiedzi