Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam Daylight system i skylight portal. Żeby sterować fotonami w takim układzie to należy to robić tylko w portalu, zmieniając w nim na manual a w daylight system odznaczyć auto czy tak ?

I To samo do shadow sampling, rozumiem że wystarczy ustawiać w skylight portal..?

Edytowane przez tetunio

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 816
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A jakim ty teraz renderem się posługujesz bo z tego co piszesz to wygląda ze mentalem to jeśli tak to sie zgadza wszytko masz w portalu ustawień daylight tu masz ładnie wogóle napisane przez SWRSC na temat fotonów w mentalu http://www.max3d.pl/tutorial.php?id=103. Natomiast jeśli robisz w vrayu jak ostanio chyba robiłeś to ustawienia świateł dotyczące parametrów związanych z fotonami masz w render setup - settings - lights settings ;) no i oczywiscie w GI wszytko co sie tyczy photon map

Edytowane przez shadowsexpe

Napisano
  • Autor

Oczywiście ten tutorial już dawno przestudiowałem :) Tylko, że w nim są dwa źródła światła i w nich zmieniane były parametry fotonów. A mi chodzi o daylight system, w którym ustawia się fotony oraz skylight portal, w którym również są te same ustawienia fotonów. I trzecie "miejsce" w którym ustawiasz fotony czyli render setup. Reasumując 3 miejsca w których są te same ustawienia. Z moich obserwacji wynika, że mając daylight system i portale to tylko ustawienia w portalach skutkują zmianami... Ciężko czasami opisać o co człowiekowi chodzi ;)