lexii Napisano 12 Wrzesień 2012 Napisano 12 Wrzesień 2012 Czy ktoś może spotkał się już z taką grafiką? http://www.club-3d.com/index.php/products/reader.en/product/radeon-hd-7870-eyefinity-6.html Co myślicie o podłączaniu paru monitorów do kompa?
olaf Napisano 12 Wrzesień 2012 Napisano 12 Wrzesień 2012 ja pracuje na trzech monitorach + laptop do internetu i maili. Dla mnie 3monitory do wygodnej pracy to minimum (akurat takie aplikacje, bo np. do photoshopa dwa ekrany z czego jeden mały wystarczą) choć wolałbym 4-5 z pivotem i 1200px na szerokość w każdym, ale teraz sporo się zmienia w wyświetlaczach więc może jakieś lepsze rzeczy się pojawią. p.s. nie używam tej technologii tylko dwóch kart graficznych, ale wyglada interesująco.
lexii Napisano 12 Wrzesień 2012 Autor Napisano 12 Wrzesień 2012 No właśnie ciekawi mnie czy to rzecz godna uwagi, czy lepiej jednak jakiegoś Geforca np GTX560, na takim się zatrzymałem jakiś czas temu co pewnie już się zmieniło...
rozpruwacz Napisano 12 Wrzesień 2012 Napisano 12 Wrzesień 2012 ola-f, po co ci az trzy? no chyba ze nie uzywasz maxa, bo to jedyny program jaki znam ktory NIE NADAJE sie do dwoch monitorow. (tez mam 2 mon, kiedys w maxie mialem okienko od layers i materials i rendersetup na drugim monotorze... zmienilem to po tym jak kiedys pojechalem na "wakacje" na ktorych tez chcialem popracowac, wiec wziolem ze soba kompa ale tylko jeden monitor.... po odpaleniu maxa okalazalo sie ze wczesniej wymienione oknienka zostaly w domu, na drugim monitorze! nie bylo rady sie do nich dostac....) nie wsponimajac o fakcie jak sie obracanie viewportu krzaczy jezeli jest na bocznym monitorze. teraz uzywam innego systemu: 2 kompy, w sieci, po jednym monitorze do kazdego, jeden do internetu, referencji i ewentualnych "tylnych" renderow, a drugi do maxa, a maly program "sharemouse" pozwala mi obsugiwac dwa kompy przy pomocy jednej myszki i klawiatury bez hardwaregowego switcha. :) dobra nie bede sciemnial, drugi monitor do tego maxowego kompa by sie przydal, ale gdzie twedy postawie zarcie?
olaf Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 jest kilka, ktore zajmują dwa ekrany. flash czy after effects. wtedy trzeci ekran mam automatycznie dzielony na managera plików + coś jeszcze jak notatnik z kodem, przegladarka plików, wordy czy excele z uwagami klienta. jak widać mam też specjalną listwę na kable od apple'a za 900pln utrzymującą porządek w miejscu pracy.
rozpruwacz Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 OMFG, ale porzadeczek masz :) i Total Commander? stary wyjadacz widze :)
lexii Napisano 13 Wrzesień 2012 Autor Napisano 13 Wrzesień 2012 rozpruwacz pisałeś że do maxa 2 monitory na nic, ale ta karta ma opcję że 4 monitory albo 6 jak tam chcesz, możesz ustawić jako jeden. Czyli jak masz monitory z cienką ramką mogą stanowić jeden wielki. Słyszałem też że podobno samsungi po ściągnięciu ramki są bardzo przyjaźnie do takiego czegoś nastawione. I w tym przypadku maxa np możesz mieć na 4 monitorach wyświetlających obraz jako jeden a te dodatkowe 2 na przydasie ala totalcomander czy internet. Nie wiem czy mając 2 karty można uzyskać efekt jednego obrazu. Ja mam teraz jakąś tanią kartę graficzną bo kasy mi zabrakło przy kupnie kompa i tam mam podpięte 2 monitory + tv, aczkolwiek w jednym momencie można tylko 2 używać... - - - Updated - - - ola-f w którym miejscu jest ta listwa od apple utrzymująca porządek?
olaf Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 z tą listwą to był żart jak widać na zdjęciu. Ja mam dwie karty i mam jeden pulpit (w nvidiach jakie mam mam jeszcze miejsce na jeden monitor, bo kazda ma 2wejścia) ale nie widziałem opcji w grach by rozbić obraz na kilka ekranów. Druga sprawa, że nie gram w gry to się nie znam. W konfiguracji monitorów mozesz sobie ustawiać jak chcesz min. jeden na drugim - mam na mysli opcje z panelu sterowania windozy.
Pawlito Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 Eyefinity w akcji wygląda tak: Ja mam Radeona HD4870 512MB i działam na dwóch monitorach, oba chodzą w 1920x1200, wyswielają w zależności od potrzeb viewport, przeglądarkę obrazków i internet. Póki co tworzę amatorsko i na moje potrzeby wystarczy, a przesiadka z jednego monitora to dla mnie rewolucja w komforcie pracy, bo wcześniej refki sobie drukowałem. Podejrzewam że jakbym miał 3. monitor, jak ola-f, też by się dla niego zajęcie znalazło.
Rekomendowane odpowiedzi