Napisano 17 Wrzesień 201212 l Cześć, Mam bardzo dziwny problem. Ustawiam Vray, próbuje zmienić wartość np. noise threshold na 0,1, lub na 0,01 lub inne.. jedynie moge wpisać 0,2, reszta po wpisaniu i kliknięciu enter zamienia się na 0,0. Odhaczałam use DMC sampler thresh, wpisywałam ctr thresh i to samo, czyli nie da się wpisać wartości po przecinku. Sprawdzałam już różne dziwne rzeczy, szukałam w necie i na forach, ale nikt nie miał takiego problemu. Nie znalazłam też od czego moze zależeć możliwość wpisania miejsc po przecinku... Ktoś ma jakiś pomysł??
Napisano 17 Wrzesień 201212 l Autor okazuje się, ze w całym maxie nie mogę wpisać jednostek po przecinku, np w vray sun shadow bias. Wszystko co jest z miejscem po przecinku wraca do wartości zero. Sprawdzam ustawienia Windows, 3d max.. i nic...
Napisano 17 Wrzesień 201212 l A próbowałeś zamiast przecinka wstawiać kropkę ? np. 0.01 zamiast 0,01. U mnie tak działa.
Napisano 17 Wrzesień 201212 l Autor I przecinek, i kropka, i panel sterowania=> opcje regionalne => symbol dziesiętny i miejsca po przecinku, i w maxie units setup i system units. Dzieje się to tez na innych plikach maxa, starych scenach, gdzie ustawione były wartości np 0,001 teraz jest albo 0,0 albo 0,1 i niżej nie da się zejść.
Napisano 17 Wrzesień 201212 l Autor Przespałam się po całej nocce pracy, siadłam na nowo i znalazłam :) Nie było tak źle, tylko trzeba było nazwać problem. To max miał precyzje ustawioną za mało. Jakby ktoś miał ten problem: preferences > general > spinners > precision > (Decimals) ;] - - - Updated - - - choć dziwne było to, ze na ustawieniach 0,2 i 0,1 wchodziło, a 0,3 lub inne z większą ilością przecinków już nie dało rady. Jakoś sobie po swojemu zaokrąglał chyba.
Napisano 17 Wrzesień 201212 l sprawdź czy w ustawieniach jednostek i w display i w system units masz ustawione jednostki metryczne, błąd może być z przeliczna np: milimetrów na cale