Napisano 24 Wrzesień 201212 l Szukałem na forum i w google, ale nic nie znalazłem, albo nie wiem jak poprawnie nazwać to co szukam. Szukam jakiegoś tutoriala, albo chociaż opisanego słownie, jak tworzyć w photoshopie mapy tekstur jak np. reflection map, reflection gloss itd. Photoshopa mniej więcej ogarniam, ale chciałbym wiedzieć jak poszczególne mapki mają wyglądać. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Napisano 24 Wrzesień 201212 l mirass: W sumie nie widziałem też nigdy takiego tutoriala, ale sprawa jest dosyć prosta jeżeli zrozumiesz działanie tych modyfikatorów w materiale. Pomoże ci w tym oglądanie map, które już ludzie pokazywali. Wysoki gloss (biel) odbija światło tylko w jednym kierunku tak jak lustro, a niski (czerń) rozprasza je w różnych kierunkach tak jak np. farba na ścianie. Wysoki reflect odbija więcej a niski mniej światła. Kolorowy robi to różnie dla różnych barw. Dla kolorowych odbić takich jak np. daje złoto ja daję w reflecta RGB multiply i tam jakiś żółty i pomarańcz. Jak robisz taką mapkę dla materiału to bierzesz jakąś referencję i analizujesz poszczególne właściwości materiału na zdjęciu. Najczęściej wystarczy zdesaturować wtedy mapkę diffuse i za pomocą masek i curvesów albo contrast/brightness dopasować jasność map. Trochę się to komplikuje np. kiedy robisz mapki dla twarzy. Dużo wtedy daje obserwacja map udostępnionych w necie bo efekty widoczne dla sss + reflect + gloss można różnie interpretować. Powodzenia w pracy!