Napisano 25 Październik 201212 l Hej wszystkim, potrzebuje pomocy przy wyrenderowaniu mebla. Cały problem polega na wyrenderowaniu obiektu w ala studiu czyli obiekt na białym tle tylko z cieniami. najlepiej by było gdyby całe otoczenie było transparentne, tak aby po wrzuceniu do ps na różnokolorowe tło dalej było widać obiekt i cienie. Dla przykładu: Acha soft to 3ds 2012, v-ray 2.0 Dzięki wielkie za pomoc.
Napisano 26 Październik 201212 l Musisz zrobić z obiektu scian i podłogi studia matte object. Albo klikasz prawym na obiekcie i w vray properties zaznaczsz matte object i alpha contriibution na -1. Albo dajesz materiał VRayMTLWrapper i tam matte surface zanzaczasz.
Napisano 26 Październik 201212 l Autor Dzięki za odpowiedź. Z vrayMTLwrapper już próbowałem i efekt jest prawie zadowalający jest jedno ale dalej nie mogę ustawić transparentności po zapisie. Cały czas zapisuje z białym tłem, a nie przezroczyste. Przezroczystość moge uzyskać po wyrzuceniu plane'a ale wtedy nie ma cieni(no bo na czym). Jest jakaś możliwość wyrenderowania samego obiektu z cieniem? Może coś z vray elements?
Napisano 26 Październik 201212 l mam nadzieję że nie urażę Cię tym pytaniem. Zapisujesz render w formacie obsługującym kanał alpha? (png, tiff itd) czy do zwykłego jpg ? :)
Napisano 26 Październik 201212 l Cześć! Zobacz sobie tutaj: http://jg3d.blogspot.com/2009/07/tutorial-how-to-make-shadow-matte-with.html
Napisano 26 Październik 201212 l Autor Nie ma sprawy porti nie obrażam się tak łatwo :) Pliki zapisuje w *.png Dzięki Miłosz3ds zaraz obczaje linka Pozdrawiam