Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,mam problem z wymodelowaniem łuku w 3d max.Nie wiem,jak zrobić łuk wygięty w parabolę, o przekroju okrągłym(próbuję zrobić tube + modyfikator bend -180 stopni , ale tak dostaję tylko łuk półokrągły ;skalowanie takiego łuku też nie pomaga,bo wtedy dostaję zmienny przekrój,najszerszy u góry:/).Z góry dzięki za pomoc:)

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

A może spróbuj z torusa (masz juz zamkniętą rurę). Można jeszcze spline z kształtem paraboli wytłoczyć po ścieżce (tu okrąg) za pomocą loft lub sweep. Można jeszcze na tym samym spline zastosować lathe.

Pewnie jeszcze parę innych sposobów ktoś poleci.

Napisano

Sweep i loft działają bez zarzutu , teraz tylko mogę zapytać o przepis na ładną elipsę-tzn. z dużej liczby podzialów(bo z nurbs curve wychodzi kanciasta w przybliżeniu)-może da się na przykład podzielić elipsę na pól?

Napisano

Narysuj ją za pomocą line, trzy wierzchołki, popraw tak aby była prawidłowa i w zakładce Interpolation zwiększ wartość Steps. No i nie zapomnij po wszystkim sprawdzić (po przekształceniu w editable poly) czy wszystkie płaszczyzny należą do tej samej smoothing group. Na renderze powinno wyjść gładko.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności