Napisano 6 Listopad 201212 l Firma Glare Technologies wydała właśnie nową wersję renderera Indigo oznaczoną numerem 3.4. Jedną z najważniejszych nowości jest natywny plugin dla 3ds max. Dodatkowo do 23 listopada można kupić ten silnik w promocyjnej cenie. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=2656
Napisano 7 Listopad 201212 l Używał ktoś tego? Podobno ma wspracie GPU. Ciekaw jestem czy działa na tyle szybko co Cycles na GPU. Wie ktoś może ?
Napisano 7 Listopad 201212 l Ostatnio testowałem Indigo w wersji 3.3. Nie mogłem porównać do Cyclesa na GPU, bo mam kartę 9800 GT, której to Cycles nie obsługuje. Ale przyznam, że Indigo jest zdecydowanie szybszy od Maxwella, a tym bardziej LuxRendera. Zdecydowanie szybciej pokazuje faktury i tekstury niż Maxwell, nie oszukuje przy tym jak Maxwell na odbiciach kaustyki (przy bezpośrednim eksporcie z Mayi), chociaż ma minimalne problemy z fireflies (wypalone piksele obrazu na skutek niedostatecznie dokładnego samplowania kaustyki, nawet w trybie Metropolis. To, co w Indigo irytuje, to niezbyt dobry plugin do Mayi, który potrafi po prostu przestać działać i nie pomaga tu nawet jego ponowna instalacja (chociaż wprowadzenie natywnego wsparcia dla 3ds Maxa może być dla wielu gigantyczną zaletą). Wracając do renderowania na GPU - nie zapominaj, że jest to wciąż zwykły Path Tracing, który zupełnie nie sprawdza się w renderowaniu wnętrz, gdzie mamy wiele różnych typów materiałów, w tym np. odbijające podłogi. Pomimo trzykrotnego (u mnie) wzrostu szybkości renderowania GPU w stosunku do Bi-directional na CPU, render po dajmy na to 3 h renderowania wygląda zdecydowanie lepiej z CPU (pomimo trzykrotnie mniejszej liczby sampli na piksel).
Napisano 8 Listopad 201212 l uu 3h ? no nieźle. dzieki w takim razie. Chodziło mi własnie o jakąś alternatywe dla cycles'a bo nie do wszystkiego się sprawdza(w sensie właśnie z wnętrzami ma problem) no ale widze zeby Indigo raczej sie nie bawic. dzięki za info