pirx Napisano 2 Grudzień 2012 Share Napisano 2 Grudzień 2012 Hello there! :) Hmm jadę sobie autobusem teraz i naszła mnie pewna myśl podczas zabawy smartfonikiem... Dlaczego by nie pobawić się w pisanie czegoś na Androida? Ciągle uczę się cpp (ponad 2lata), prócz rzeczy do szkoły robię proste gierki jakieś apki dla siebie etc. Ale nie wiem co trzeba zrobić żeby wejść na tą platformę (An.). Przeglądam właśnie w telefonie różne strony, ale wiecie jak to na forach => idź do wujka google. Ludzie kłócą się o to czy to java, czy też nie. Pojawia się jakiś dalvik, jeśli się nie mylę. Dla mnie małe zamieszanie... 0_o Oczywista czytam dalej te mądrości, jednak mam do Was pytanie. Otóż jak, waszym zdaniem, najlepiej jest zacząć? Jak trzeba się przygotować, przyda się ta java czy nie (do unity bym się douczył, to jakiś plus by był), a co z flashem? Jakie kompilatory polecacie? itd. Czeka na mnie w domu nowy tablet - bym trochę powojował :) Nie chcę jak z 3d robić 40 razy po swojemu, żeby czasu nie marnować, więc pytam się mędrców. Pirx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 2 Grudzień 2012 Share Napisano 2 Grudzień 2012 No mozesz w javie jak najbardziej. Flash ma własny kompilator i środowisko adobeAIR czyli actionscript 3.0. Plus taki ze działa też na ios i może skuszą się na WPhone. Co do javy nie mam pojęcia ile rzeczy jest dostępnych jako mobilne frameworki ale AIR ma dostęp do wielu rzeczy w telefonie - lista: telephony wifi sms still-camera auto-focus-camera front-facing-camera camera-flash video-camera accelerometer location-services gps microphone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 3 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2012 Hmm to jak jest w końcu z flashem na androida? Wtyczka i działa? A z javy co proponowałbyś wziąć na warsztat do pracy na grafikami? Znaczy taki Twój best way. Bo powiedzmy sobie szczerze, grafiki w cpp są upierdliwe (prywatne zdanie) więc zakładam że => w javie bardziej. (to tak oczywiście po przejściu przez podstawy 2+2, ale myślę, że nie będzie mega problemów...) Co do reszty z Androidem to znalazłem coś takiego na oficjalnej stronie: KLICK! więc teraz to już looozik i miód malina^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 4 Grudzień 2012 Share Napisano 4 Grudzień 2012 Ja uzywam flasha. Ominęło mnie uczenie się javy, bo adbeAIR działa świetnie. Nie chodzi o wtyczkę, adobe air wypluwa aplikacje pod andka i iOS. Jeżeli miałbym się już czegoś uczyć to bardziej objectiveC pod iOS niż androidowe rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexx600 Napisano 4 Grudzień 2012 Share Napisano 4 Grudzień 2012 Hej. Ja bawiłem się kiedyś processing(taka java?).Idealne do grafiki proceduralnej,ogólnie do zabawy grafiką(pisanie jest bardzo intuicyjne i przystępne + masa bibliotek) możesz pisać pod windows i pod android. Osobiście nigdy nie psiałem w nim na androida( mam starą nokie) ale znajomy któremu pokazałem pisał i mówi,że działa super. Na miły start może jest dobry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Suicide Napisano 12 Marzec 2013 Share Napisano 12 Marzec 2013 Jezeli interesuje Cie FLash i android to koniecznie zapoznaj się z HAXE- oraz z jego roszdzerzeniem NME http://www.nme.io/ Swietne srodowisko ktorego najwieksza wada jest to ze nie jest popularne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi