Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam jak mi sie wydaje maly problem ktorego za grom nie moge rozgryzc, a w zasadzie nie mam za bardzo czasu zeby nad tym dluzej posiedziec:( Do rzeczy... Wiec tak mam mapy zabrudzen w formacie .tiff (ladne blotko na czarnym tle, kanal alpha czarno-bialy), chcialbym taka mapa dodac do tekstury boku samochodu. Jednak nie wiem jak to zrobic by na samochodzie byly widoczne jedynie zabridzenia - bez tego czarnego tla. Bede wdzieczny za pomoc mam nadzieje ze w miare jasno wyjasnilem na czym polega problem.

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W kanal Opacity materialu musisz wrzucic te czarno-biala maske (kanal Alpha).

Napisano

Chyba że miksujesz ten brud z innym materiałem to masz możliwości od groma...

1. Materiał typu Blend.... miksujesz dwa materiały... jako maskę stosujesz kanał alfa

2. Materiał typu Composite... jeszcze większe możliwości miksowania

3. W kanale Diffuse (i nie tylko) dajesz mapę typu blend i miskujesz dwa pliki graficzne przy pomocy maski (twój kanał alfa)... jeszcze jest materiał mask i wiele innych możliwości ale to powinno pomóc

Napisano
  • Autor

Ale mi nie chodzi o polaczenie tego w maxie tylko zrobieniu owej textury w photoshopie.

Napisano

hehe! No to trzeba było tak od razu :)

Pierwsza barstwa - blacha samochodu...

Druga warstwa - błoto...

Narzędzie - gumka... i jedziesz. Wymazujesz to błocko tam gdzie ma być kakier, a tam gdize ma być błocko, zostawiasz..

Na końcu trochę poprawek, jakaś mała podmalówka... i siup

Napisano

Nooo, jak ma alfe to chyba wystaczy kliknac na niej z controlem i wykasowac co niepotrzebne.

Napisano

Ewentulanie zawsze mozna się pobawić z trybami mieszania warstw (to zlaeży od użytych textur ale czasami można uzyskać ciekawe efekty w bardzo prosty i szybki sposób).

Możesz jeszcze z kanału alpha zrobić maskę dla warstwy z zabrudzeniami i po kłopocie.