Napisano 30 Grudzień 201212 l Cześć. Wymodelowałem w maxie postać. Teraz przyszedł czas na wyrzeźbienie detali w Zbrushu, potem malowanie w MARI. W związku z tym, że postać będzie miała zakryty tors, a będzie kilka zbliżeń na stopy, dłonie i twarz postanowiłem w jakiś sensowny sposób rozłożyć UVkę. Pomyślałem, że każda część ciała będzie zajmowała osobny "kwadracik" w unwrapie, czyli np. tors U:0,0 V:0,0 dłoń lewa U:1,0 V:1,0 dłoń prawa U:1,0 V:2,0 i tak dalej, coś w tym stylu: Wszystko byłoby elegancko, MARI jak najbardziej to akceptuje i ładnie interpretuje. Przy zapisywaniu tekstur z MARI dostaję dokładnie tyle plików, na ile części "podzieliłem" uvkę w Unwrapie. Jednak gdy próbuję w ten sposób wypluć displacement mapę ze Zbrusha, dostaję tylko i wyłącznie jeden plik. Ze Zbrushem mam do czynienia raz na kilka miesięcy, więc bardzo kiepsko się w nim poruszam, fajnie by było gdyby mógł mi ktoś naprawdę łopatologicznie wyjaśnić co robię nie tak oraz jak najlepiej wypalić mapę displacement. :)
Napisano 30 Grudzień 201212 l Autor Ok ok, wszystko już wiem. Przy używaniu "Displacement Map" z Toola wychodzi kupa, ale Multi Map Exporter radzi sobie świetnie prawie że z automatu. Dodatkowo pięknie nazywa każdy pliczek - w nazwie widać współrzędne każdej mapki. Przyda się potem przy pakowaniu ich do maxa :) Pozdrawiam!