Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam. szukam porad jak uzyskać w renderze efekt półprzeźroczystego materiału - i tu nie wiem jak zdefiniować czy to szkło czy plastik - generalnie modny materiał elewacyjny. Poszukam zdjęć i zaraz wrzucę.

Pracuję w vrayu ale niestety do sketchupa (jest trochę prostszy dla mnie)

Dodam ze szukalem vismatow i nic nie znalazlem temu odpowiadajacego - jest trochę materiałów .mat z 3ds ale konwertera tez szukalem i nie znalazlem

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jest kilka sposobów albo kilkanaście

ja mam takie

1 robisz przeźroczysty materiał tak jak szkło a na refrakcji nadjesz glossiness

2 robisz szybe a za nią dajesz jeszcze płaszczyznę z vray2sidemat z traslucency (dobre efekty przy podświetlonym od tyłu szkłem

albo renderujesz przeźroczyste i blur w ps ale tu przydają się dwa pasy jeden z przeźroczystościa drugi z odbiciami i jeszcze maski do wybierania elementów

uglas?

Napisano

ja uzyskałem dobre efekty z refraction glossines sciagnietym tak do 0,6, diffuse bialy i niepelna refrakcja zależy jak bardzo przezroczyste chcesz uzyskać

Napisano
  • Autor

dzieki za odpowiedzi. Nie znalem uglass ale to coś zbliżonego chcę uzyskać.

zaraz wrzucę render tego co mi wczoraj wyszło wieczorem i spróbuję wprowadzić poprawki wg. tego co napisaliscie

Napisano
  • Autor

a mam jeszcze pytanie: jak mowisz niepelna refrakcja to mam zmieniac cyferke (od 1,0 do 0) czy kolor na ciemniejszy czy jedno i drugie?

edit: moze cos zle robie i cos pomijam ale jak wezme bazowy material, dam transparency na bialo czyli full i dodam refrakcje to jest przezroczyste. Jesli zmienie cyferke refraction to sie nic nie dzieje a jesli zrobie ciemniejsze refraction to on koloruje kulke na szaro, wiec cos mi nie dziala. cos musze pomijac. Kolega tez podal mi rade zeby dac fog - ale to mi dziala tylko jesli dam fog niebedacy w skali szarosci. Fog od bialego do czarnego nic nie robi.

Edytowane przez Nilfheim

Napisano

nie wiem jak jest w vrayu na sketchupa ale to zwykle refrakcja definiowana jest przez kolor w sposób następujący biel=1 czerń=0. Chodzi mi o to, że jak dasz refrakcję np 0,7 to uzyskasz wrażenie takiej lepszej mleczności tego szkła, pod warunkiem, że diffuse jest biały.

Napisano
  • Autor

no tez bym tak sadzil, ale zmiana koloru refraction powoduje mi zmiane koloru bryly. Takze nie moge zmienic sily refrakcji moge jedynie zmienic jej przezroczystosc ale to chyba nie o to chodzi