Napisano 29 Styczeń 201312 l Witam, czy pod 50% koszty uzyskania przychodów przy umowie o dzieło można podpiąć wykonanie aranżacji i renderów tych aranżacji? Uważam, że jest to przejaw działalności twórczej, ale czy US może się doczepić? Dzięki z góry za odpowiedź.
Napisano 29 Styczeń 201312 l w zasadzie dla US podstawą jest umowa o przeniesieniu praw. Jeżeli takowa jest, to znaczy ze mają do czynienia z dziełem. To tak ogólem, ale oczywiście jak podpisałbyś umowa o dzieło na budowę autostrady to przy kontroli można by się doczepić, chyba ze bez wątpienia mamy do czynienia z dziełem sztuki i wykonałes je samodzielnie.
Napisano 29 Styczeń 201312 l Koszt uzyskania przychodu 50% masz tylko dla umowy o dzieło z przeniesieniem praw autorskich. Tak musisz mieć sformułowaną umowę i tak wystawionego pita od firmy z którą podpisujesz umowę o dzieło (jeśli masz działalność to nie możesz tego odpisać w ten sposób).
Napisano 29 Styczeń 201312 l Autor hej, w umowie o dzieło jest zapis : 'Z chwilą odbioru renderów, o których mowa w & 1 (dalej zwane dziełem) Wykonawca przenosi na rzecz Zamawiającego wszelkie prawa majątkowe autorskie do renderów w pełnym zakresie na czas nieograniczony ' w zasadzie dla US podstawą jest umowa o przeniesieniu praw. Jeżeli takowa jest, to znaczy ze mają do czynienia z dziełem. To tak ogólem, ale oczywiście jak podpisałbyś umowa o dzieło na budowę autostrady to przy kontroli można by się doczepić, chyba ze bez wątpienia mamy do czynienia z dziełem sztuki i wykonałes je samodzielnie.
Napisano 29 Styczeń 201312 l calkiem spoko. nie ma natomiast czegos takiego jak pelen zakres w polskim prawie. musi byc wyszczegolnienie. mam jakis fikusny zapis od prawnika ktory sprawe ta rozwiazuje wymieniajac pola eksploatacji i zob. do przeniesienia na nastepne pola w okr. terminie od podpisania. bede w domu i nie zapomne to wkleje.