Skocz do zawartości

Koszty uzyskania przychodu a rendery aranżacji

lukjaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy pod 50% koszty uzyskania przychodów przy umowie o dzieło można podpiąć wykonanie aranżacji i renderów tych aranżacji? Uważam, że jest to przejaw działalności twórczej, ale czy US może się doczepić?

Dzięki z góry za odpowiedź.

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

w zasadzie dla US podstawą jest umowa o przeniesieniu praw. Jeżeli takowa jest, to znaczy ze mają do czynienia z dziełem. To tak ogólem, ale oczywiście jak podpisałbyś umowa o dzieło na budowę autostrady to przy kontroli można by się doczepić, chyba ze bez wątpienia mamy do czynienia z dziełem sztuki i wykonałes je samodzielnie.

Koszt uzyskania przychodu 50% masz tylko dla umowy o dzieło z przeniesieniem praw autorskich. Tak musisz mieć sformułowaną umowę i tak wystawionego pita od firmy z którą podpisujesz umowę o dzieło (jeśli masz działalność to nie możesz tego odpisać w ten sposób).

hej, w umowie o dzieło jest zapis :

'Z chwilą odbioru renderów, o których mowa w & 1 (dalej zwane dziełem) Wykonawca przenosi

na rzecz Zamawiającego wszelkie prawa majątkowe autorskie do renderów w pełnym zakresie

na czas nieograniczony '

w zasadzie dla US podstawą jest umowa o przeniesieniu praw. Jeżeli takowa jest, to znaczy ze mają do czynienia z dziełem. To tak ogólem, ale oczywiście jak podpisałbyś umowa o dzieło na budowę autostrady to przy kontroli można by się doczepić, chyba ze bez wątpienia mamy do czynienia z dziełem sztuki i wykonałes je samodzielnie.

calkiem spoko. nie ma natomiast czegos takiego jak pelen zakres w polskim prawie. musi byc wyszczegolnienie. mam jakis fikusny zapis od prawnika ktory sprawe ta rozwiazuje wymieniajac pola eksploatacji i zob. do przeniesienia na nastepne pola w okr. terminie od podpisania.

bede w domu i nie zapomne to wkleje.