Skocz do zawartości

Woda w vrayu - problem z przezroczystością

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kachnus
Napisano

Witam wszystkich, piszę z prośbą o ponoc z wodą w vrayu. Nie do konca jeszcze ogarniam wszystkie ustawienia swiatla i materialow, ale się uczę dlatego proszę o wyrozumiałość.

Otóż, tworzę swoj wlasny material z wodą z displacem. Refract ustawiony na biały i przeswituje faktycznie wszystko oprocz najwazniejszego, czyli pojazdu ;p aktualnie wyglada to tak: http://img834.imageshack.us/img834/8342/xffc.jpg wydaje mi sie ze realistycznie jest kiedy jednak dol skutera przeswituje przez wode.

z czym ze ustawiona byla tez mapa diffusa, myslalam ze w tym jest problem ale jak sie okazalo, nie. Dlatego zrobilam render probny od poczatku, gdzie jest tylko displace i refract bialy i dalej jest ten sam problem: http://img404.imageshack.us/img404/1047/probauj.jpg

dodam, że jest też hdrka

Na pewno jest to jakaś glupota, ale szukałam w internecie i nei znalazłam odpowiedzi na moje pytanie, dlatego piszę tutaj. Zgóry dzięki za pomoc

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Na drugim obrazie widać spod skutera pod woda, jednak załamania światła powstałe przez tak wybujałą powierzchnie wody zniekształcają je.

Zrób test bez displace, lub wstaw sobie jakiś obiekt pod skuter, to zobaczysz.

Możesz tez zrobić screen ustawień materiału, to ułatwi ewentualną pomoc w jego ustawieniach

Gość kachnus
Napisano

wlasnie siedze i robie, zrobilam bez displace, reflect na czarny tylko refract na biało i po prostu ucina, zero przezroczystosci jesli chodzi o skuter. a na drugim o ktorym mowisz nie przeswituje skuter tylko odbija go na powierzchni, już to zbadałam;p wrzuce potem screena ustawien, moze sie cos wyjasni....

Napisano

pokaz material, bedzie mniej zgadywania.

A z takich zapytan, woda to plane? czy ma jakas grubosc? jak nie ma to zrob np boxa z tym materialem i sprawdz czy wtedy dziala refrakcja.