Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Problem polega na tym, że kulka w 3ds max która odpowiada za wyświetlanie teksturowania nie pokazuje go. Drugi problem to taki, że po nałożeniu tekstury i włączenia UVW MAP zablokowana jest możliwość skalowania tekstury.

Proszę o pomoc i załączam dwa zdjęcia ukazujące powyższy problem

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Niestety upadate preview zaznaczone jest w teksturze jak i w materiale

Włączenie żarówki też nie pomaga nadal skalowanie jest niedostępne

Tak na moje oko tylko, że nie mam pojęcia jak do tego się zabrać, jest coś z rozmiarem tej tekstury tzn. po wrzuceniu tekstury na obiekt jest ona bardzo małych rozmiarów widać to na trzecim załączniku. Widać, że obiekt jest mały a tekstura jeszcze jest pomniejszona i powtórzona kilkaset razy. Jeden czarny kwadracik to obszar, jaki odpowiada teksturze w pliku graficznym. A nie da się tego ze skalować.

Napisano

Dzięki wielkie, wszystko się już wyświetla jak powinno.

Ale pojawił się kolejny problem przy stworzeniu np sześcianu i zastosowaniu modyfikatora bevel zaczynają się problemy z teksturowaniem I po wybraniu modyfikatora UVW Map żadna funkcja nie zmienia tekstury na danym obiekcie czy skaluje, powiększam, zmieniam powierzchnię mapowania (box, planar, cylindrical) to na moim obiekcie nie widać żadnych zmian. I to tylko po zastosowaniu BEVEL.

Będę wdzięczny za pomoc

Napisano

dodam jeszcze że przy np ustawieniu dwóch tekstur nawet na boxie pojawia się problem z ustawieniami tekstury w UVW Map, Tekstury głupieją rozmywają się. Tak jak na zdjęciu w poście powyżej.

Przed instalacją 3dsmaxa pojawiał się taki komunikat

moja karta graficzna to Nvida GT 330 z CUDA sterowniki aktualne

Napisano

Jednak nie jest to problem karty graficznej, sprawdziłem program na innym komputerze 64 bit i problem nadal występuje.

Proszę pomóżcie bo od dwóch tygodni stoję w miejscu.

Napisano

Ok wszystko działa, problem był związany z programem. Odinstalowywałem i instalowałem inne wersje aż w końcu wersja 14.0 3dsmax 12 działa poprawnie.

Pozdrawiam