Napisano 20 Luty 201312 l Witam! Jak w temacie. Interesuje mnie kupno licencji komercyjnej. A jeżeli ktoś jest w temacie to o wytłumaczenie jak to wszystko z tymi licencjami działa i czy kupowanie starszej wersji jest opłacalne. Prosze o kontakt na priv. Pozdrawiam
Napisano 20 Luty 201312 l Przeniesienie licencji proste nie jest, domyślam się że oficjalnie niemożliwe. Chyba tylko firma która ogłosiła upadłość może oficjalnie odsprzedać soft autodesku. Nieoficjalnie można próbować rozmawiać z jakimś przedstawicielem, może się ugną i pozwolą, pewnie z zamian za jakiś zakup subskrypcja, upgrade itp. Jak w tym deal'u nie będzie kasy dla autodesku to nie wierzę że pozwolą :) powodzenia.
Napisano 20 Luty 201312 l Z tego co się orientuję nie ma problemu z przeniesieniem licencji. Autodesk podobno wymaga przy tej okazji zaktualizowania do najnowszej wersji ale wydaje mi się że nie mają prawa tego wymagać więc można ich przycisnąć.
Napisano 20 Luty 201312 l jest jakaś specjalna procedura przenoszenia licencji więc chyba nie ma problemu
Napisano 20 Luty 201312 l Może coś się zmieniło i można, ale pewnie będą próbować naciągnąć przy okazji na upgrade do aktualnej wersji. Chętnie się dowiem jak to w praktyce sie odbywa.
Napisano 25 Luty 201312 l Jak najbardziej dozwolone, od 1 lutego 2012 zmieniła się polityka firmy. Sam chcę sprzedać 3ds maxa 2012 i to co otrzymałem w odpowiedzi od Autodesku. "Witam, W odpowiedzi na wiadomość przesyłam informację o nowej procedurze transferowej Autodesku. Od 1 lutego 2012 zmieniła się polityka Autodesku i do wersji 2010, 2011, 2012, 2013 transfer/przeniesienia licencji dokonuje się samodzielnie przez stronę producenta wypełniając i załączając odpowiednie formularze. W takim przypadku nie ma opłaty transferowej. 1.Jeden z poniższych powodów transferu: - Sprzedaż aktywów przedsiębiorstwa - Połączenie firm - Przejęcie licencji przez firmę powiązaną kapitałowo - Przeniesienie/zbycie aktywów firmy - Rozwiązanie spółki (i podział majątku) - Prywatyzacja - Darowizna na rzecz organizacji non-profit - Transfer pomiędzy instytucjami edukacyjnymi 2.Dotyczy nie więcej niż 5 licencji (jeden TOL na miesiąc). 3.Dotyczy bieżącej wersji (2013) lub wymienionej 2012, 2011 i 2010 (subskrypcja nie jest obowiązkowa). 4.Dotyczy wersji komercyjnej 5.Dane licencji odpowiadają dokładnie temu co jest w bazach Autodesk 6.Transfer odbywa się na Terytorium obowiązywania licencji (UE + EFTA) 7.Obie strony transferu to osoby prawne a nie fizyczne. 8.Kompletny i poprawnie wypełniony druk transferu. 9.Dołączenie dokumentów poświadczających powód transferu 10.Podpisy obu stron W tym przypadku mówimy o transferze standardowym i nie ma dodatkowych opłat! Jeśli spełnia Pan jeden z tych powodów, proszę dokonać transferu korzystając z tego linka: http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/pc/index?siteID=123112&id=18269590 Jeśli natomiast rocznik oprogramowania jest starszy niż wyżej wymienione tj. 1998, 1999, 2000, 2001 (..) 2008 oraz 2009 należy najpierw zaktualizować produkt do wersji aktualnej tj. 2013. W przypadku pytań proszę o kontakt z infolinią Autodesk. z pozdrowieniami Autodesk" Więc nie trzeba nic upgreadować, kupować subskrypcji, wszystko jest darmowe i odbywa się przez internet. Autodesk ma FAQ i wyjaśnia kolejne kroki, a jak coś to można dzwonić na infolinię.