Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam pewien problem z siatką.Dostałem od znajomego krzywe z ilustratora,chce zebym zrobił mu z tego napis z rozpływajacego się kremu.Edytowałem do editable poly krzywe,wyciagnalem extrude do gory i w momencie kiedy uzywam modyfikatora smooth,turbo smooth lub ms smooth dzieja sie jakies cuda i caly napis robi sie tragiczny?Czy mogłby mi ktoś pomóc odnosnie tego jak zrobic to tak zeby było dobrze? Dziekuje za pomoc,ponizej link do screena:

screennaforum.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Cześć. Niestety żeby turbo smooth zadziałał, musisz mieć uporządkowana siatkę (składającą się z czworokątów). Inaczej każdy algorytm smoothowy się pogubi, niestety. Kiedyś robiłem coś takiego ręcznie, ale maksymalnie zjechałem z ilością podziału spline'a. Tak, żeby trzymał swój kształt, ale żebym mógł ręcznie ciąć polygony i żeby nie było tak dużo roboty. Potem smooth i gotowe. A też takiego wykrętasa miałem, bo z tego co pamiętam to był to logotyp Johnnie Walkera. :)

Napisano

Czyli nie ma innej mozliwosci zrobienia tego jak tylko od nowa zrobic napis bo ta metoda nic sie nie uda? a jest jakis modyfikator ktory zrobilby efekt rozpływania sie napisu czy cos takiego ale z tego co mam?

Napisano

Do zagęszczenia i wygładzenia siatki modelu najlepiej jakbyś zaczął od nowa. Jednak jeżeli chcesz uzyskać jakiś efekt "rozpływania" to myślę, że możesz z tym spokojnie działać. Nie wiem dokładnie o jaki efekt Ci chodzi, ale myślę że cząsteczkami coś zdziałasz, wpisz sobie na youtube "Particle Flow Tutorial". Jest w internecie dużo tutoriali o cząsteczkach maxowych.

Napisano

Jeśli chcesz dać TS'a do napisu, to zrób obok niego zwykłego boxa, zaznacz tekst i daj ProBoolean, mając ustawione standardowe opcje jako drugi obiekt wybierz boxa. Później w ustawieniach bolleana zjedź na dół, rozwiń Advenced Options i zaznacz Make Quadrilaterals, później ustaw Quad Size na jakieś 0,5% i dodaj do tego wszystkiego TS'a.

Napisano

Łoł, dobre rzeczy, nie znałem tej opcji - dzięki Kubajaniak. Niby wychodzą jakieś babole, ale dużo łatwiej jest je naprawić niż ręcznie ciąć siatkę jak ja to robiłem. Dzięki!

Napisano

Kurcze,zrobiłem ta metoda z proboolen i po dodaniu ts`a strasznie muli komputer i sie max zawiesz tak jakby z przeciazenia,czego nie rozumiem bo mam 4 gb ramu.Nie dodałem jeszcze ze ten napis umm nie ma "zamkniecia" z tyłu tak jak to sie dzieje przy wyciaganiu extrude,czy moze to byc powodem tych problemów?

Napisano

to użyj najpierw symmetry, żeby dół był taki sam jak góra. Jeżeli Ci zamula po dodaniu turbo smooth, zmniejsz wielkość quad size. Bo juz podstawowy napis masz strasznie gęsty.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności