wertjacek Napisano 22 Luty 2013 Napisano 22 Luty 2013 Witam Potrzebuję z pliku psd który jest teksturą czołgu pantery "wyciągnąć" elementy dotyczące kół i wrzucenie ich na koła mojego obiektu w 3ds max.Da się? Żeby było jasniej i konkretnie,nie robie pantery,chcę wykorzystać tylko te koła,w zamysle szukam sposobu jak wykorzystac te koła z pominięciem reszty elementow znajdujacych sie w pliku psd.Tak to wyglada: potrzebne mi są tylko te zaznaczone w zielonych kółkach. Inna opcja mniej porządana to taka by z pliku psd "powyciagać" te koła,każdy element zapisać w oddzielnym pliku i dopiero użyć w 3ds max,ale to troche komplikuje sprawę ponieważ poczatkuję w maxie i mam obawy czy nie napotkam problemów przy nałożeniu takiej przerobionej tekstury. Może jest jakieś fajne howto jak wykorzytać takie tekstury do wlasnych potrzeb to bardzo poprosze o linka bo ja przyznam że nawet nie wiem jak zadać pytanie panu google. Pozdro
gutekfiutek Napisano 22 Luty 2013 Napisano 22 Luty 2013 Przecież na tej teksturze koła w ogóle nie są oteksturowane. Po co kombiować z tego typu prostymi elementami. Wymodeluj te koła w maxie, zunwrapuj i oteksturuj, będzie i łatwiej i pewnie szybciej niż kombinowanie z użyciem słabej tekstury.
MariushO Napisano 22 Luty 2013 Napisano 22 Luty 2013 gutek ma racje, tak czy tak swoje kola będziesz musial unwrapowac. Potem jak już tak naprawdę będziesz chciał wykorzystać te textury, to czas jaki stracisz na wyodrębnienie w PS interesujących cie elementow i dopasowanie swoich zunwrapowanych UV do nich spokojnie wystarczy ci na zrobienie tego samemu.
wertjacek Napisano 22 Luty 2013 Autor Napisano 22 Luty 2013 pewnie szybciej niż kombinowanie z użyciem słabej tekstury. możesz mi tak na szybko wyjaśnic dlaczego ta tekstura jest slaba? rozeznaje sie w teksturowaniu i ciekawi mnie kazda opinia na ten temat. Ogolnie testowo przerobiłem psd na png i wyciąlem koło,po czym wrzucilem na swoj obiekt,ku memu zaskoczeniu ma teraz wyglad jakiego oczekiwałem.Gdybym mial porownać orginalne koło z moim kołem to ja naprawde nie widze róznicy,no może te moje jest ciupke ciemniejsze ale naprawde niewiele,max mnie coraz bardziej zaskakuje
Rekomendowane odpowiedzi