Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej!

Jestem studentem archi i mam zamiar za kilka dni zamówić sobie zestaw. Do czego będzie używany? Do wszystkiego icon_smile.gif Czyli AutoCAD, 3ds max, Photoshop, Illustrator, może Revit.

Z pomocą ludzi z forów komputerowych ułożyłem taki zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/GJqav8/

Wszystko mi się podoba, tylko nie wiem, czy aby na pewno HD7950 będzie dobrą grafiką do tych celów. Czytałem tu i ówdzie, ze lepiej ponoć Nvidia współpracuje z produktami Autodesku.

Na jednym z forów komputerowych dostałem odpowiedź, że że Nvidia obniża swoja wydajność w tych zastosowaniach i trzeba kupić Quadro,a w Radeonach tego nie ma (obniżania wydajności).

Cały zestaw chce kupić na morele.net bo tam za 1 zł składają i wysyłają. A lepsze karty Quadro na morelach przekraczają mój budżet.

Co do Nvidii w budżecie się mieści GTX660 Ti, nic droższego.

Proszę o opinię na ten temat kogoś kto ma doświadczenie w tej kwestii i jest tu ekspertem icon_smile.gif Bo chciałbym zamówić praktycznie jutro/pojutrze. A nie chcę żałować wyboru przez 4 lata.

Edytowane przez Misiek90

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

za eksperta się nie uznaję ale zestaw chyba okay :)

można by pamięci trochę szybsze zapodać. jakieś 1600

proc ciekawy... nie wiedziałem że takie xeony są :) choć podkręcać sie go pewnie nie da...

jak chcesz zaoszczędzić to kup tańszą grafe, moim zdaniem lekki overkill ale ja w gry nie gram ;)

dorzuć jeszcze do tej budy jakieś ciche wentylatory (coś o czym zawsze sie zapomina a potem przychodzi lato i jest problem)

Napisano
  • Autor

Między 1333MHz a 1600MHz podobno nie ma różnicy w działaniu. Nie bawię sie w overclocking, więc Xeon powinien byc OK (w zasadzie to i7 bez zintegrowanej grafiki). Co do gier może trochę battlefield i CoD. W tej obudowie o ile sie nie myle są 2 wiatraki.

Na razie oszczedzać nie chcę. Zastanawiam się nad zmianą karty graficznej na bardziej dostosowaną do moich potrzeb (o ile są lepsze w tej cenie od tej z zestawu).

Cały czas proszę doświadczonych forumowiczów o opinie.

Napisano

weź pod uwagę mocniejszy zasilacz np. 650W lub 750W. Różnica w cenie nie jest powalająca a gdybyś zechciał rozbudować zestaw będziesz w dużo bardziej komfortowej sytuacji.

Napisano
  • Autor

Jeśli grafika nvidii to jaka? GTX650Ti czy GTX660Ti, przy tej pierwszej starczyłoby jeszcze kasy na SSD

Napisano

też zawsze olewałem kwestię zegarów pamięci ram, i leciałem na 1333. ale ostatnio zrobiłem sobie przesiadkę na szybszą i być może to placebo ale mam wrażenie że jest szybciej :D. przy aktualnej różnicy w cenie pomiędzy 1600 a 1333 myślę, że nie ma co się szczypać ;)

Napisano

Jednak ssd bym olał jeśli miałaby ucierpieć na tym grafika/proesor. Wolisz żeby szybciej Ci się max uruchamiał, co się robi nie wiem, kilka razy dziennie, czy żeby praca w viewporcie była bardziej komfortowa? Ja bym stawiał na to drugie raczej.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedzi ;)

Zestaw już zamówiony. Nie zdecydowałem się na SSD. Na razie są jeszcze drogie. Myślę, że w przyszłości dokupię w tańszej cenie i będzie OK.