Gość KrisV Napisano 27 Luty 2013 Napisano 27 Luty 2013 Witam! Jestem nowym użytkownikiem programu 3ds Max oraz pluginy V-Ray mam problem który zapewne jest błahostką ale niestety nie mogę się z nim uporać. Nie mogę wcale renderować a dokładniej gdy naciskam przycisk render pojawia się napis "waiting for render" i nic się nie dzieje, nie mam pojęcia co może być przyczyną, oglądałem tutoriale, ustawiałem i cały czas to samo. Mógłby ktoś mi pomóc ? Będę bardzo wdzięczny.
Miłosz3ds Napisano 27 Luty 2013 Napisano 27 Luty 2013 Cześć! Witamy na forum. :) Przede wszystkim - renderujesz Vray'em "Adv" czy "RT"? Jeżeli zwykłym - Adv - sprawdź jak u Ciebie wygląda sytuacja z licencją, czy wszystko dobrze zarejestrowałeś i tak dalej. Najlepiej wklej tutaj, co Ci vrayowy log napisał (białe okienko z tekstem). Pozdrawiam!
Gość KrisV Napisano 27 Luty 2013 Napisano 27 Luty 2013 Zaznaczyłem w opcjach RT właśnie na wszystkich filmikach jest to białe okienko ale u mnie nie ma. Z licencją powinno być wszystko w porządku nawet jeśli nie to próbowałem na tych ustawieniach co były od razu i to samo. Tak to wygląda: http://i55.tinypic.com/2ce41v8.jpg
Miłosz3ds Napisano 27 Luty 2013 Napisano 27 Luty 2013 Chyba, że chcesz renderować RT. Pokaż drugą zakładkę, czego renderer używa do obliczeń. Jaka karta graficzna, sterowniki?
Gość KrisV Napisano 27 Luty 2013 Napisano 27 Luty 2013 Zmieniłem na Vray Adv i wyrenderowało tylko sie zastanawiam dlaczego w RT nie chciało, robiłem tak jak było na video tutorialu.
Docent Napisano 27 Luty 2013 Napisano 27 Luty 2013 RT służy do podglądu "w czasie rzeczywistym" poprzez Active Shade (potrzebujesz karty z obsługą CUDA Nvidii, nie wiem jak jest z OpenCL od AMD). Przyda Ci sie to do szybkiego podglądu zmian w scenie, np zmiana tekstury ect. Do finałowego rendera i tak używasz vray adv.
Gość KrisV Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 Bardzo dziękuje za pomoc. Może na koniec pokażę jak to wyszło, moja pierwsza praca więc trochę kiepska ale chyba da się patrzeć: http://kryst90.deviantart.com/art/3ds-Max-2013-Tree-356928551
Rekomendowane odpowiedzi