Armia Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 Konkrety: Podkręcam 5900xt, przy ustawieniach 490 / 930 jest WOLNIEJSZY niż 466 / 900. Chłodzenie? bariera? Nie zmieniałem chłodzenia, mam referencyjne (bez rad. na pamięciach). Acha, pamięci Hynix 2.8, firma Prolink.
kozioo Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 a ile testow i jakie wykonywałes? Raczej nie wydaje mi sie ze przy kilku-% OC występowały jakies "bariery". Tymbardziej że występowałyby wtedy artefakty na ekranie.
Armia Napisano 19 Sierpień 2004 Autor Napisano 19 Sierpień 2004 Bariera - chodziło mi o wytrzymałość sprzętu. Artefaktów brak, ale wolę się tym nie przejmować, tylko cieszyć :D. Testy... Za każdym 3dmarkiem2003 tak się dzieje, poza tym przy Colinie 4 mam takie same efekty - komp się "zamyśla" na pewien czas (zapomniałem napisać, a to pewnie kluczowe było jak znam swoje szczęście). Sprawdzę jeszcze Aquamarka. Ps. Z ostatniej chwili: na fx'ach ruszają demka do 6800 - mi działa demko ze statkiem i Nalu, doktorek się wiesza.
Gość .Sjel Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 Gdzieś o tym przeczytałem (jakiś polski benchmark 5900 czy 5950) nie zwróciłem na to większej uwagi i nie pamiętam co to za stronka bo nie mam gf-a, wyniki mocno podkręconej karty były niższe od taktowanej standartowo... pogogluj... teraz już wiesz, że problem występuje więc na pewno coś znajdziesz.
kozioo Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 Jak cos znajdziesz na ten temat to wrzuc tutaj linka:) Chętnie poczytam, bo to dość ciekawe zjawisko. kozioo
Gość .Sjel Napisano 20 Sierpień 2004 Napisano 20 Sierpień 2004 Tu prawdopodobnie leży odpowiedź: http://www.xbitlabs.com/articles/video/display/faq_7.html http://www.hothardware.com/forum/messageview.cfm?catid=19&threadid=20741&enterthread=y a tu tak przy okazji, jakby ktoś miał 5900/5950 i męczyły go wątpliwości co do sensu przerabiania na soft quadro 3000 (podobnego "kopa" dostają też oczywiście radki najlepiej >=9700): http://forums.guru3d.com/showthread.php?s=&threadid=91686&perpage=10&pagenumber=1 "Chciałym także wspomnieć o dość uciążliwym podkręcaniu kart GeForce FX (zauważyłem to już podczas testowania modelu FX 5800 Ultra). Otóż, gdy ustawimy za dużą wartość, to wcale nie muszą wystąpić artefakty w obrazie. Właśnie tak miałem przy testach FX 5950 Ultra. Teoretycznie nie było problemów z taktowaniem rdzenia na 550 MHz, więc wszystkie testy przeprowadziłem przy tej wartości... dopóki nie uruchomiłem Codecreatures. Okazało się, że przy 550 MHz wyniki są gorsze niż przy standardowych 475 MHz. Dopiero obniżenie zegara do 535 MHz dało zamierzony efekt. Ale muszę przyznać, że dosyć denerwujący był fakt przeprowadzenia testów od początku :) U ATI takie coś nie występuje i przy zbyt wysokim taktowaniu widzimy po prostu błędy w wyświetlanej grafice." - tweak.pl
Rekomendowane odpowiedzi