Napisano 28 Luty 201312 l Witam, Zastanawiam sie czy mozna wlaczyc w viewporcie widok w kamerze poza kadrem, czyli poza Safe Frames. Chodzi o to ze mam ustawiona kamere perspektywistyczna i modeluje z widoku. Jak zmieniam polozenie kamery to wszystko sie psuje. Stad mi przyszedl pomysl zeby jakos "zobaczyc wiecej" w viewporcie. Zmiana rozdzielczosci kamery w renderze w viewporcie praktycznie zmienia tylko wysokosc - czyli zmieniajac wysokosc i szerokosc w renderze, w viewporcie w podgladzie poszerza sie tylko widok w pionie, ja potrzebuje w poziomie. Kamery niestety ruszac nie moge :/
Napisano 7 Marzec 201312 l Nic nie zrozumiałem. Opisz to jakoś dokładniej, zamieść zrzut ekranu, to coś może pomogę. AQ
Napisano 7 Marzec 201312 l sproboj Customize > Preferences... > Zakladka: Viewports > Odznacz: Mask Viewport to Safe Frames EDIT: nie bylem pewien czy dobrze zrozumialem ale chyba jednak chodzi ci o to: http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/overscan Edytowane 7 Marzec 201312 l przez t0m3k