Gość Mrqs Napisano 5 Marzec 2013 Napisano 5 Marzec 2013 Witam, Już mówię co się dzieje: Przygotowuję sobie bardzo wstępną, roboczą teksturę w Corelu (tak naprawdę 2 tekstury) - i eksportuje je do *.tif. Otwieram w PS i łączę w jedną - proszę nie pytajcie dlaczego tak, ale jest mi to potrzebne. W PS po lekkich poprawkach tekstura wygląda tak: Niby wszystko ok. Wczytuję teksturę do Maxa, w oknie perspective wygląda tak: Położenie i wygląd tekstury "bocznej" jest w tej chwili nieistotny. Chodzi o "czoło" pociągu. Choć i teraz wygląda, że po dokładnym spasowaniu tekstur powinno być ok. Ale render wygląda tak: Kompletnie nie mam pojęcia w którym momencie popełniam błąd - dlaczego tekstura czoła pociągu jest taka blada a tekstura boczna jest ok. Czy błąd powstaje podczas łączenia dwóch tekstur w PS (lub podczas save) czy w maxie. Od razu powiem, że podczas łączenia warstwy mają opacity na 100%, zresztą wygląd tekstury z PSa nie sugeruje, że tam coś nie gra... Proszę o sugestie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy.
MariushO Napisano 5 Marzec 2013 Napisano 5 Marzec 2013 A jak zmapowales objekt w maxie? Moim zdaniem to wina zlego zmapowania wagonu. Daj na niego Unwrap UV, albo pokombinuj z UV Map i polozeniem textury na obiekcie.
Gość Mrqs Napisano 5 Marzec 2013 Napisano 5 Marzec 2013 A jak zmapowales objekt w maxie? Moim zdaniem to wina zlego zmapowania wagonu. Daj na niego Unwrap UV, albo pokombinuj z UV Map i polozeniem textury na obiekcie. To jest uwrap UVW tylko "niepoukładany". Nie wiem dlaczego czoło wagonu (tekstura) wygląda jakby miała nałożoną przezroczystość, a tak nie jest. Myślę, że to błąd ustawień w PS, ale nie wiem jaki, no a być może jednak w Maxie.
tiger250 Napisano 5 Marzec 2013 Napisano 5 Marzec 2013 Bo pewnie masz wlączone pobieranie kanału alpha w TIFie. Najlepiej zapisz ten plik w PS bez Alphy, albo zrób zwykłego jpga i zobaczysz, że jest dobrze.
MariushO Napisano 5 Marzec 2013 Napisano 5 Marzec 2013 no i tutaj z tigerem250 mogę się zgodzić, zobacz jak to będzie na jpegu. Albo dla tego tiffa w opcjach imortowanej bitmapy w Alpha Source zobacz czy masz zanaczone None(Opaque).
Rekomendowane odpowiedzi