Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czesc, przymierzam sie do kupna karty graficznej (2.000 - 4.000pln) pod render Octane. Obawiam sie, czy nie wystapi problem zwiazany z tym, ze pracuje na bebechach maca, w systemie win7.

Prosba o rade gdyz nie mam bladego pojecia o ???hardware???, czy to bedzie sie gryzło, a moze ktos z Was ma podobna konfiguracje.

Czy pod MacPro trzeba kupowac dedykowane tylko na Maca karty, czy to jest bez znaczenia tak jak np. przy dyskach twardych.

pozdrawiam

Kasia

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

super! dziękuje za info totalnie blada jestem w tym temacie i obawiam sie kupna czegos co pozniej bedzie sprawialo problemy lub dzialac wogole nie bedzie.

A paradoksalnie system Win o wiele stabilniej pracuje na MacPro, w porownaniu z Mac OS-X przynajmniej V 10.6.8.

dzięki!

Napisano
  • Autor

Czesc

Wracam do Was gdyz odrobinkę się zorientowałam w tych zawiłosciach...

Wracam tez dlatego, gdyz moj sprzedawca zoferowal NVIDIA Quadro K5000 4GB GFX za 7 050,00 zł

Wiec chce maksymalnie upchać mocy do leciwego juz maczka MacPro 4,1, ale za "możliwe" pieniądze.

Myślę o GTX'ach tylko są ograniczenia sprzętowe:

4 sloty, a w tym, dwa x16 PCi 2.0 i dwa x8???

Na wszystkie mogę dac maksymalnie 300W. Moc zasilacz 1000W.

W instrukcji Octane piszą, ze dobrze jest mieć dwie karty jedna dla monitorów, a druga dla renderera.

Zastanawiam sie, czy bylby problem dla płyty głównej gdybym odrobinę przekroczyla ta magiczną liczbę 300W?

Myślałam o dwóch GTX 660 Ti gdyż razem pobierają 300W są dwie i całkiem dobre osiągi w specyfikacji. Ale na forach opisują je jako typowe karty dla graczy ktore nie nadają sie do renderingu w Octane????.

A moze macie jakiś namiar do sensownej firmy, sklepu gdzie mi pomogą, a na słowa Mac i GTX nie bedzie odpowiedzi tylko forMac lub Quadro... A i na koniec pracuje na win7 :)

ech, czzzzzzzzzzzzzarna magia

dzięki!

Napisano

kazka jesli moge doradzic z innej beczki to sprzedaj staruszka i zainwestuj w cos takiego:

6361157.jpg

lian li PC-v600f

poczekaj tylko na plyte glowna:

kup nowe I7 i wrzuc tam 2 karty: https://www.asus.com/Graphics_Cards/GTX670DC24GD5/

ssd

dobry zasilacz - seasonic platinum 1000w

bedzie Ci smigal OSX jak i WIN w pieknej obudowie, a te 2 karty graficzne zjedza to bidne quadro na sniadanie :P

Zalety nad mac'pro - usb 3.0, sata III, moc graficzna nieporownywalna do quadro, plyta glowna obslugujaca wszystkie systemy (out of the box) i mala zgrabna obudowa o najlepszy komponentach (jesli takie wybierzesz)

wady - nieoryginalna mac'owa obudowa (wcale nie duzo gorsza i mniejsza! - micro-atx) podlaczenie thunderbolt do graficznej karty przez przejsciowke.

Calosc Cie bedzie kosztowala okolo 7000 zl. A to co dostaniesz za PRO wydasz sobie na przyjemnosci

PS: polecam szybko sprzedawac PRO bo jak wyjdzie nowa konstrukcja w 2013 to ceny poleca na leb na szyje.

edit co do rozbudowy tego mac'a to quadro nie ma sensu tam pchac, a GTX'a powyzej 660 bym nie wrzucal ze wzglendu ze zasilacz Ci nie wyrobi niestety (ludziom juz GTX 660ti potrafi zwiesic kompa)

Widzialem jednego mac'a pro z 2x gtx 660ti czy 670 ale mial wywiercona dziure z tylu obudowy, i obok komputera lezal dodatkowy zasilacz, a chyba nie o to Ci chodzi.

Jesli nie pracujesz w nurbsach to quadro to wyrzucone pieniadze. O niebo lepiej 2 GTX'y sie spisza (cena/wydajnosc).

Pisze tutaj mniej wiecej co wiem Cuda i blenderze. Dobrze jekby ktos od OCTANA potwierdzil jeszcze moje wypociny.

Edytowane przez ptaszek

Napisano

Hej Kaska :)

Mozesz rozbudowac MacPro o GTX bez problemu z tym, ze nie na OSX.

Piszesz, ze masz win7 :) Na osie pracuja jedynie wybrane modele z GTX'ow.

Musisz dokupic kable zasilające 8 i 6 pinowe plus przejsciowke. Dokladnie moze Ci to wytlumaczyc gosc ktory produkuje podobne kable i przejsciowki. http://allegro.pl/mac-pro-kabel-zasilajacy-grafike-pcie-6-pin-i3136285200.html?source=oo#tabsAnchor

Nad konfiguracją musisz sie jeszcze zastanowic. Ja dzis kupuje Titana, wiem, ze na tą chwile z MacPro nie uzyskam takich osiągow jak w specyfikacji. Ale kupuję juz z zamiarem zakupu nowego sprzętu.

MacOs jest chyba dla sekretarek, a ceny PRO... szkoda

Edytowane przez qbaqbaMAX3D