The Don Napisano 21 Marzec 2013 Napisano 21 Marzec 2013 Witam, mam kolejną zagwozdkę :) Ostatnio zacząłem ćwiczyć światła wzorując się na innych wizualizacjach :) powiedzcie mi proszę jakie światło zostało tutaj użyte? http://img547.imageshack.us/img547/4067/lazienka2.jpg w odbiciach widać źródła światła, wygląda mi to na omni bądź VRayLight sphere i dlaczego widać je tylko w odbiciach? dlaczego owe źródło "nie świeci" na sufit? Próbowałem z w/w światłami i nie widzie, nie potrafię znaleźć opcji odpowiedzialnych za taki efekt. Może mi to ktoś wyjaśnić?
deshu Napisano 21 Marzec 2013 Napisano 21 Marzec 2013 Jest to wg mnie vraylight sferyczne, z ustawionym 'invisble'. A widoczne jest w refleksach na ścianie bo opcja 'affect reflections' nie została odznaczona. Światło nie świeci na sufit, bo robiłoby okrągłe przepalenia. Aby uzyskać taki efekt trzeba skorzystać z listy 'exclude', i wrzucić w nią obiekt sufitu. Światło odbite załatwi sprawę doświetlenia sufitu.
stormwind Napisano 21 Marzec 2013 Napisano 21 Marzec 2013 Najprawdopodobniej to światło Photometric Light lub VrayIes Light ze względu widoczne ostre cienie na podłodze. Photometric Light daje tez takie odbicia, potestuj jego opcje emit light from shape. Jeżeli zamierzasz uzyskać fotorealistyczny efekt staraj się używać tych świateł nawet jeżeli nie potrzebna jest ci mnogość ich opcji, Im dłużej z nimi pracujesz tym bardziej je znasz a potem uzyskanie efektu który potrzebujesz będzie łatwiejsze, a dodatkowo światła te są fizycznie poprawne. Oczywiście światła te nie sa panaceum na wszystkie rozwiązania.
deshu Napisano 21 Marzec 2013 Napisano 21 Marzec 2013 Zgadza się, twarde cienie nie wskazywałyby na kulisty vraylight.
Rekomendowane odpowiedzi