stobolewski Napisano 22 Marzec 2013 Share Napisano 22 Marzec 2013 Witam, czy ktoś z was dysponuje może jakimś dobrze spisanym wzorem bokumentu typu" "Protokół przekazania praw autorskich" ? Mam taki papier, który dostałem przed rokiem, ale jest on o tyle niefortunnie napisany, że nie wiem teraz np. jak nazwać "podmiot", któremu przekazuję prawa autorskie (poprzednio był to zleceniodawca - ale pracowałem na zlecenie). Teraz były to tzw. "prace interwencyjne" i pracowałem niby na jakąś umowę o pracę i nie wiem jak traktować (nazwać) firmę, dla której robiłem proj. Przyznam szczerze, że boję się szukać "gotowca" na googlu, bo może być tak, że trafię na jakieś badziewie, przez które będę miał (ja lub firma, dla której robiłem) więcej problemów niż pożytku :/. Czy ktoś z was ma może wzór takiego dokumentu, który mógłby w jakiś sposób udostępnić ? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelaką pożyteczną pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 23 Marzec 2013 Share Napisano 23 Marzec 2013 nazwa na umowie nie musi odzwierciedlać stosunku pracy. Równie dobrze możesz nazwać takie osoby Dawcą i Biorcą i też będzie ok, o ile zachowasz konsekwencję w nazwach. standardowo powinno być między X zwanym dalej Jakkolwiek (np. Zlecającym), a Y zwanym dalej np. Zleceniobiorcą. Możesz więc spokojnie korzystać z poprzedniej umowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotomonks Napisano 23 Marzec 2013 Share Napisano 23 Marzec 2013 Czy można na przykład napisać umowa między X zwanym dalej Ruchającym, a Y zwanym dalej Ruchanym, czy to spowoduje inne kłopoty prawne? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariushO Napisano 23 Marzec 2013 Share Napisano 23 Marzec 2013 Czy można na przykład napisać umowa między X zwanym dalej Ruchającym, a Y zwanym dalej Ruchanym, czy to spowoduje inne kłopoty prawne? :) Hehehe.. w takim przypadku kłopoty prawne mogą wyniknąć tylko z powództwa cywilnego Ruchajacego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 23 Marzec 2013 Share Napisano 23 Marzec 2013 wszystko zależy od natury usług jakie świadczysz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotomonks Napisano 23 Marzec 2013 Share Napisano 23 Marzec 2013 wszystko zależy od natury usług jakie świadczysz :) Hehe, celna uwaga! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stobolewski Napisano 24 Marzec 2013 Autor Share Napisano 24 Marzec 2013 Nie no, nie chodzi o takie usługi. Chodzi mi wyłącznie o przekazanie prawa autorskiego do "lajałtu" stronki, który danej firmie zrobiłem. A niestety nie wiem jak to się odbywa w przypadku gdy robię takie coś pracując na zwykłą umowe o pracę (przy zleceniu było proste, a tu nawet nie wiem czy takie coś muszę robić :). Ale skoro piszecie że można mieć "p®uchacza" i "ko(ru)chanego" to tak pewnie zrobię ;p. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 24 Marzec 2013 Share Napisano 24 Marzec 2013 część praw w przypadku pracy na etat przynależy domyślnie pracodawcy - rzuć na to okiem, bo nie chcę Ciebie wprowadzić w błąd co do tych składowych. W innych przypadkach standardowa umowa. Nie wykluczone jednak, ze nie będzie to potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi