Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej mam problem może ktoś tutaj doszuka się w czym może być kłopot. Otóż mam zwykły pokój wstawiłem standardowe okienko z maxa dodałem multi/sub object materiał gdzie w slocie 3 oczywiście zrobiłem szybę (materiał prosty póki co) i dziwnie ucina mi mapę otoczenia w szybie gdzieś od połowy. Najlepiej będzie zaprezentować wszystko zdjęciami.

Szybki render z oknem (widać dziwne przycięcie tła za oknem / ew. jakieś odbicie czegoś?) ale w materiale reflect=0:

okno1.jpg

No i jak schowam okno widać, że problem na pewno nie jest w mapie otoczenia

bezokna.jpg

Teraz scena od góry(praktycznei nie ma żadnych obiektów przed oknem/za oknem, które mogą zasłaniać/odbijać):

scena-odgory.jpg

no i materiał okna całego:

material1.jpg

material2.jpg

Ktoś powie bo nie mogę znaleźć nigdzie skąd ten "babol" siedzę i buszuje po shaderze materiału kręcąc depthem, IORem i wszystkim czym się da.

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

zerknij do siatki okna czy aby na pewno szybę masz całą pokrytą materiałem szkła a na środku nie ma jakiegoś polygona który łapie na biało

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem. W ramach testu wsadzam zwykły box i materiał tylko szyby na nim i też tak jest więc wniosek mi się nasuwa, że coś chrzanie materiał szyby ale nie widzę w shaderze nic "dziwnego". Jesteś w stanie coś tam znaleźć nie tak? Bo nawet jak wrzucę podstawowy VrayMtl z domyślnymi ustawieniami + zmienie tylko 2 rzeczy: Refract na max biały + IOR na np. 1.05 to też już się tak dzieje dziwnie.

Edit: To jednak nie shader może być bo wziąłem sobie jakieś przykładowe szkła z vray-materials.de i to samo. Ale ni cholery nie czaję.

Dla testu schowałem ściany w ogóle w scenie i takie dziwne cudo dalej:

bezscian.jpg

Kompletnie nie ogarniam skąd to się bierze.

Edit2: aaa po nitce do kłębka sprawdzając wszystko i okazało się, że taki fajny artefakt zostawia światło typu: Dome ponieważ zapomniałem zaznaczyć w nim "invisible" :D hehe czyli wszystko jasne.

Tylko z drugiej strony ciekawe, że skoro okno ma reflect=0 to widać w nim odbicie tego w ogóle? Czy to z załamań wynika? Cholera wie.

Edytowane przez jacekszy0