Napisano 23 Sierpień 200420 l Witam Przedstawiam mój nowy projekt zatytułowany „Upalne popołudnie w domowym zaciszu”. Całą pracę robiłem nie dłużej niż 2 tygodnie. Program to 3dsMax r.5, renderowane Brazilem. Cała scena zawiera 165551 poligonów. Do oświetlenia zastosowałem fotony, dzięki czemu zawdzięczam dosyć długi czas renderowania, bo aż 9 h. Jeżeli będzie jakieś zainteresowanie moją pracą, to zaprezentuje Wam całkiem przyjemny proces tworzenia tej scenki.
Napisano 23 Sierpień 200420 l Jeżeli będzie jakieś zainteresowanie moją pracą, to zaprezentuje Wam całkiem przyjemny proces tworzenia tej scenki. Ja jestem. ps. czy pufa mogłaby rzucić intensywniejszy cień ?
Napisano 23 Sierpień 200420 l to dzięki fotonom zawdzieczasz taki krótki czas renderowania 9 h bo cos naknociłes... ale sampling to ty dales ... firanke to w holeve wywal albo inny material bo brzydal .... wersalka wogle nie pasuje .... i jakos tak pusto .... nie sprawia wrazenia tej cieploty ... to moze przez te kolory ... nie wspolgrają ze sobą ... mi sie nie podoba. ... i ta merlin na scianie tak z kontextu wyrwana jakas ...
Napisano 23 Sierpień 200420 l ladne modele i materialy, ale dziwne swiatlo, slonce nawala przez okno tak ze nic za nim nie widac, a wszystkie cienie sa mieciutkie.
Napisano 23 Sierpień 200420 l Mi sie ogolnie podoba :) Zmienillbym jedynie : Material kanapy ( na jakis weselszy ), wywalil Merlin i bedzie v.cool, no i oczywsicie swiatlo ;)
Napisano 23 Sierpień 200420 l No ale z tym karniszem to pojechałes niezle! To wygiecie ponad lukiem i te - grzecznie trzymajace sie na nim żabki!!!;) Przeciez to czysta abstrakcja. Wykop to w cholere, a takie wydziwiane nadproze okienne - po co? Do niczego to nie pasuje - co innego zrobic w tym miejscu wykusz! Pomieszczenie wydaje sie co najmniej o 30cm za niskie - przynajmniej patrzac na wysokosc (i wielkosc) tej komody. Ta kanapa jak z minionej epoki gdy sie w sklepach kupowalo "po znajomosci" - brzydka po prostu! Jakosc renderingu owszem zadowalajaca ale wydaje mi sie ze zbyt malo swiatla wpada do pokoju - np. nie widac charakterystycznego rozswietlenia na parkiecie w miejscu gdzie powinno sie odbijac swiatlo z okna. Sam nie wiem - srednio mi sie widzi - raczej nie ocenie. Pozdro
Napisano 23 Sierpień 200420 l Atmosfera w porządku, ale koleś - lepiej nie bierz się za projektowanie wnętrz;-) Masakra! Ta Marylin Monroe to mogłaby wisieć, ale gdzieś w jakimś minimalizmie albo art deco. Sofa nadaje się niestety na śmietnik, reszta mebli jak z katalogu "meble na raty 0% odsetek" Róż firanek i pomarańcz ścian?! Aż żal, że tak mało projektantów ma takie umiejętności wizualizacji jak Ty;-)
Napisano 23 Sierpień 200420 l mi sie podoba. ale zmin ta kanape i kolor firanek ogolnie wporzadku:) 2 tygodnie to duzo czasu moim zdaniem nie zmarnowales go! pozdrawiam
Napisano 23 Sierpień 200420 l Bardzo przyjemny pokoik, troszkę nie w moim guście, ale od strony technicznej nie mam nic do zarzucenia.
Napisano 23 Sierpień 200420 l Róż firanek i pomarańcz ścian?! a kobiety to dziwnie maja, zawsze zrym rozem wyjada ;)
Napisano 24 Sierpień 200420 l Big _Siora.. dalas czadu. ..ale truu truu Obywatelu_( jaki ladny zwrot:) ) .. fotony w brazilu zostaly stworzone by ten czas przyspieszyc. Samym QMC dlubalbys to 10x dluzej. Widac na polaczeniech sufitki ze sciankami bledy plamiaste, wynikajace zapewne ze zlych ustawien w teorii 'foton leci sobie przez okno' IMHO .. tu jest bardzo malo fotonow w tej scenie, takie to plaskie. Ustawienia masz pogmerdane dosc ostro. "Cała scena zawiera 165551 poligonów. Do oświetlenia zastosowałem fotony, dzięki czemu zawdzięczam dosyć długi czas renderowania, bo aż 9 h." Mysle ze to po prostu zasluga Brazila samego w sobie, nie nalezy do demonow szybkosci. .. w Vrayu policzylbys wiele ladniej w 2 gozdinki, ze spokojem. :) Ten translucency na firanach napewno dobil ci Braziliszka Podejzewam tez ze dosc spore Area dobilo ci czas finalnie :) to tyle co do CG. Mysle ze moja ciotka albo i babcia z checia wprowadzila by sie do takiego pokoju, pewnie obraz by polecial na podmianke :) pozdr FotoAs
Napisano 24 Sierpień 200420 l ten popart na scianie i meble nie pasuja do siebie kompletnie (walnij jakies malowidlo, juz to uratuje) nie mieszaj ogorkow z dzemem ,zeby nie dostac rozwolnienia, tak czy sra# realizm jest to co jeszcze mozesz zrobic to dac prosty karnisz proste zaslony to tylko sugestia i wyjdzie ci pokoj...albo wywal wszystko... albo wstaw moze inna kanape np skorzna...Boze ide spac 3.30 w nocy cholera
Napisano 24 Sierpień 200420 l apropo tworzenia tej scenki to chetnie zobacze jak ja robiles bo jest wniej wiele ciekawostek o ktorych moge nie widziec
Napisano 24 Sierpień 200420 l Chciałabym się zrehabilitować: bardzo podoba mi się faktura firanek:-) Czy to gdzieś można kupić?:-D
Napisano 24 Sierpień 200420 l Autor Dzięki za posty! No to wpadłem… zazwyczaj to ja śmieję się z wszechobecnego różu :-) W rzeczywistości zasłona jest czerwona, tylko fotony ją rozjaśniły o kilka odcieni :-) MareG faktycznie, wzorowałem się na rzeczywistych wymiarach, ale zapomniałem dodać grubość podłogi do wysokości ścian. Żabki są z taką gumową warstwą, no wiesz… ;-) Co do materiału firanki sprawa jest dosyć prosta. Zwykły biały materiał z bardzo drobnym Checker’em w slocie Opacy. Efekt może nie jest powalający, ale łatwo go ulepszyć :-) Jak zrobię jakąś nową ładną firankę to na pewno się pochwalę.
Napisano 24 Sierpień 200420 l Autor Making of: 1.Wstępnie ustawiam kadr i planuję zapełnienie pomieszczenia.
Napisano 24 Sierpień 200420 l Autor 2. Obramowanie ławy wymodelowane za pomocą lathe + poprawka kadru. Kolega mnie uświadomił, że takie ławy są już niemodne, "tylko samo szkło i metal". :-)
Napisano 24 Sierpień 200420 l Autor 3. Rozjaśnienie pokoju, kilka nowych "prostych" elementów. No i oczywiście kanapa :-) Wnęki zrobione są za pomocą affect region, a pozniej symmetry.
Napisano 24 Sierpień 200420 l Taki temat to mi sie podoba :D gotowiec i przepis jak to zrobić. Tylko coś mało opisu do tego przepisu :D
Napisano 24 Sierpień 200420 l Autor 5. Chyba najciekawszy punkt - oświetlenie firanki. Tak jak powiedział FotoAs można zrobić to za pomocą Transluency, ja troche pokombinowałem, żeby mieć większą kontrolę. Do oświetlenia firanki zastosowałem jedno omni które całościowo rozświetla firankę + jedno światło kierunkowe z zastosowaniem jako projektor. Projektor świeci tylko na górną część materiału. Światło kierunkowe skopiowałem i uzględniłem dla niego tym razem tylko zasłonę. Zmniejszyłem nieco Multiply, bo w końcu ten materiał jest grubszy i nie prześwituje tak bardzo. Ten render jest niedokończony bo zastała mnie burza.
Napisano 25 Sierpień 200420 l +fajne i łagodne cienie +poprawna kompozycja -liscie rosliny jakies nieciekawe (textura doniczki tez jakas dziwna) -kanapa i pufa do wymiany (model kanciaty, kijowa textura) -troszke za ciemny parkiet -zasłony (wyrzuc najlepiej całkiem) Moja ocena : 3/6 ;) pozdro, pracuj dalej...
Napisano 26 Sierpień 200420 l Ogólnie podoba mi się średnio.. mogłeś wycisnąć wuięcej z brazila.. porobiły się jakieś syfy w rogach.. heh.. no ale najgorzej nie jest :)