Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

[h=2][/h]

Witam pracuję właśnie nad wizualizacjami małego mieszkania. Efekty mojej pracy są niezadowalające, mimo wielu testów ustawień świateł. Pracuję w maxie+vray. Problem polega miedzy innymi na tym że większośc modeli nie rzuca miękkich cieni, wszystko jest płaskie. Wielokrotnie próbowałem manewrować ustawieniami Vraysun , przysłoną, jednak bez większych efektów. Scena oświetlona jest vraysun+vraysky i skyportale w oknach. Liczę na porady również związane z materiałami, które wyglądają mało realistycznie oraz czego brakuje w tych wizualizacjach.

EE_zpsc450d5b1.jpg

FF_zpse69633af.jpg

GG_zps57607bf8.jpg

BB_zpsa18efb18.jpg

CC_zps84884e21.jpg

DD_zpse3b5ae7c.jpg

AA_zps170816eb.jpg

[ATTACH=CONFIG]90213[/ATTACH]

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Miękkością cienia vray sun manipulujesz poprzez parametr sun size. W łazience raczej nie będziesz miał miękkich cieni bo światło jest w większej mierze ze sztucznego źródła. Co do miękkości cienia od słońca to wg mnie jest wystarczająca, ew. możesz sun size podbić do 3 lub 4.

Napisano

Testowałeś inne ustawienia color mappingu? Spróbuj sobie przetestować reinharda na niskim burn value. Expoinental strasznie wypiera kolory. Jest jednak ważne jak masz ustawioną gamme?

Zmniejsz też odbicia w lustrach, naturalniej będzie odróżnić co jest odbiciem a co nie bo teraz wzrok się gubi.

Projekt sam w sobie podlega komentarzom?

Napisano
  • Autor

Berger Ale chyba jak zwiększę sun size do 3-4 to już w ogóle nie będzie cieni widać, prawda?

stormwind Jeśli tylko masz ochotę to proszę bardzo, możesz skomentować również sam projekt.

Spróbuję zaraz z reinhardem. Obecnie mam ustawioną Gamme 2.2 tzn. pracuję na LWF.