Napisano 24 Kwiecień 201311 l [h=2][/h] Witam pracuję właśnie nad wizualizacjami małego mieszkania. Efekty mojej pracy są niezadowalające, mimo wielu testów ustawień świateł. Pracuję w maxie+vray. Problem polega miedzy innymi na tym że większośc modeli nie rzuca miękkich cieni, wszystko jest płaskie. Wielokrotnie próbowałem manewrować ustawieniami Vraysun , przysłoną, jednak bez większych efektów. Scena oświetlona jest vraysun+vraysky i skyportale w oknach. Liczę na porady również związane z materiałami, które wyglądają mało realistycznie oraz czego brakuje w tych wizualizacjach. [ATTACH=CONFIG]90213[/ATTACH]
Napisano 24 Kwiecień 201311 l Miękkością cienia vray sun manipulujesz poprzez parametr sun size. W łazience raczej nie będziesz miał miękkich cieni bo światło jest w większej mierze ze sztucznego źródła. Co do miękkości cienia od słońca to wg mnie jest wystarczająca, ew. możesz sun size podbić do 3 lub 4.
Napisano 24 Kwiecień 201311 l Testowałeś inne ustawienia color mappingu? Spróbuj sobie przetestować reinharda na niskim burn value. Expoinental strasznie wypiera kolory. Jest jednak ważne jak masz ustawioną gamme? Zmniejsz też odbicia w lustrach, naturalniej będzie odróżnić co jest odbiciem a co nie bo teraz wzrok się gubi. Projekt sam w sobie podlega komentarzom?
Napisano 24 Kwiecień 201311 l Autor Berger Ale chyba jak zwiększę sun size do 3-4 to już w ogóle nie będzie cieni widać, prawda? stormwind Jeśli tylko masz ochotę to proszę bardzo, możesz skomentować również sam projekt. Spróbuję zaraz z reinhardem. Obecnie mam ustawioną Gamme 2.2 tzn. pracuję na LWF.