Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy ktoś może mi polecić jakiś tutorial jak skomponować obiekt ze zdjęciem? Np. chcę zrobić dmuchany basen i postawić go na trawniku przed domkiem - trawnik i domek to zdjęcie.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Cześć. Zobacz sobie najpierw helpa maxowego (jeżeli maxa używasz, nie napisałeś):

http://docs.autodesk.com/3DSMAX/15/ENU/3ds-Max-Help/index.html?url=files/GUID-CFA7FB97-7872-48EF-99BE-4EBEF4CB61E4.htm,topicNumber=d30e266231

+

[video=youtube;zfWqXEnyF-U]

ogólnie poszukaj sobie pod hasłem "3ds max camera match", powinieneś znaleźć dużo informacji.

Edytowane przez Miłosz3ds

Napisano
  • Autor

Dzięki Miłosz.

Używam 3smax + Vray, nie chodzi mi o dopasowanie perspektywy bo to jest akurat proste, raczej mam problem z dopasowaniem oświetlenia - jakiego światła użyć, SUN, zwykłego Vray Plane, a może jakieś Dome? Może HDRI samo?

Edit

Obejrzałem tutorial, odpowiada na wiele moich pytań ale dalej nie wiem jak dobrać światło na exteriorze. No i co z odbiciami jeśli chce ustawić obiekt z chromowanymi elementami w ogródku ze zdjęcia?

Edytowane przez kingwins

Napisano
  • Autor

Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie bo na renderze obrazek w tle ma inną jasność niż normalnie, wpływ na to ma czułość vray cam.

Czy da się jakoś wymusić żeby bez względu czułość kamery obrazek w tle miał oryginalną jasność

Pozdrówka

Edytowane przez kingwins

Napisano

Co do światła - cholernie indywidualna sprawa. Wszystko zależy od zdjęcia. Myślę, że fachowcy od wizek lepiej się wypowiedzą na ten temat.

Co do odbić - musisz mieć przygotowaną mapkę HDRI swojego pokoju/pomieszczania/exterioru żeby wyszło idealnie tak, jak chcesz.

Co do obrazka - wywal go z maxa i dodaj w photoshopie - oczywiście po ustawieniu i dopasowaniu wszystkiego. Dodatkowo będziesz miał wszystko na warstwach i łatwiej będzie dopasować warstwy do siebie.

pozdrawiam!