kingwins Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Witam, Czy ktoś może mi polecić jakiś tutorial jak skomponować obiekt ze zdjęciem? Np. chcę zrobić dmuchany basen i postawić go na trawniku przed domkiem - trawnik i domek to zdjęcie. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miłosz3ds Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 (edited) Cześć. Zobacz sobie najpierw helpa maxowego (jeżeli maxa używasz, nie napisałeś): http://docs.autodesk.com/3DSMAX/15/ENU/3ds-Max-Help/index.html?url=files/GUID-CFA7FB97-7872-48EF-99BE-4EBEF4CB61E4.htm,topicNumber=d30e266231 + [video=youtube;zfWqXEnyF-U] ogólnie poszukaj sobie pod hasłem "3ds max camera match", powinieneś znaleźć dużo informacji. Edited April 29, 2013 by Miłosz3ds Link to comment Share on other sites More sharing options...
kingwins Posted April 29, 2013 Author Share Posted April 29, 2013 (edited) Dzięki Miłosz. Używam 3smax + Vray, nie chodzi mi o dopasowanie perspektywy bo to jest akurat proste, raczej mam problem z dopasowaniem oświetlenia - jakiego światła użyć, SUN, zwykłego Vray Plane, a może jakieś Dome? Może HDRI samo? Edit Obejrzałem tutorial, odpowiada na wiele moich pytań ale dalej nie wiem jak dobrać światło na exteriorze. No i co z odbiciami jeśli chce ustawić obiekt z chromowanymi elementami w ogródku ze zdjęcia? Edited April 30, 2013 by kingwins Link to comment Share on other sites More sharing options...
kingwins Posted May 7, 2013 Author Share Posted May 7, 2013 (edited) Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie bo na renderze obrazek w tle ma inną jasność niż normalnie, wpływ na to ma czułość vray cam. Czy da się jakoś wymusić żeby bez względu czułość kamery obrazek w tle miał oryginalną jasność Pozdrówka Edited May 7, 2013 by kingwins Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miłosz3ds Posted May 7, 2013 Share Posted May 7, 2013 Co do światła - cholernie indywidualna sprawa. Wszystko zależy od zdjęcia. Myślę, że fachowcy od wizek lepiej się wypowiedzą na ten temat. Co do odbić - musisz mieć przygotowaną mapkę HDRI swojego pokoju/pomieszczania/exterioru żeby wyszło idealnie tak, jak chcesz. Co do obrazka - wywal go z maxa i dodaj w photoshopie - oczywiście po ustawieniu i dopasowaniu wszystkiego. Dodatkowo będziesz miał wszystko na warstwach i łatwiej będzie dopasować warstwy do siebie. pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kingwins Posted May 7, 2013 Author Share Posted May 7, 2013 i jeszcze raz dzięki Miłosz :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts