Napisano 1 Maj 201311 l Komputer wyłącznie do pracy: 3d + photoshop. Zestaw przedstawia się następująco: Procesor: Intel Core i7-3770 3,4 GHz 8MB cache s. 1155. Chłodzenie procesora: Thermalright HR-02 Macho Black White. Płyta główna: ASUS P8Z77-V LX2 Z77 ATX s.1155. Pamięć RAM: KINGSTON HyperX DDR3 2x8GB 1866MHz KHX18C10T3K2/16X. lub: KINGSTON HyperX DDR3 2x8GB 1600MHz KHX16C9K2/16 (te są wypisane na stronie producenta płyty jako wspierane) Karta graficzna:ASUS GeForce GT 640 2048MB DDR3/128bit DVI/HDMI PCI-E (901/1782) (chłodzenie pasywne) Dysk Twardy:Kingston SSD V300 SATA3 2.5" 120GB 7mm SV300S37A/120G. Zasilacz: Be quiet! Pure Power L8-CM-530W BN181. Obudowa: SilentiumPC Gladius GD-M40 Pure Black Całość ok. 3500zł brutto (proline.pl - ceny na 1.05.2013) Nie zamierzam podkręcać nic, chodzi mi o stabilną długą pracę. Zostawiam sobie mozliwość dodania dodatkowych 16gb ram w przyszłości (jeśli zajdzie potrzeba). (obecny komp który idzie do wymiany, pracuje stabilnie od 6 lat już). Czy zasilacz taki jak zaproponowany - wystarczy? (renderowanie po 10-12h na dobę + "zwykła praca"). Jeśli to możliwe - polecił by ktoś jakiś dobry kalkulator zasilania do PC? Wszystko co znajduję ma bazę danych z przed kilku lat niestety... Zastanawiam się nad obudową też - coś tańszego, z dobrym chłodzeniem i bez fanaberii typu świecące okienka itp. Edytowane 1 Maj 201311 l przez Loki
Napisano 1 Maj 201311 l Ogólnie rzecz biorąc się nie znam ale właśnie spędziłem parę wieczorów składając podobny, nieco droższy zestaw, który prawdopodobnie jutro odbieram... więc: Chłodzenie raczej Ci nie wejdzie do tej obudowy chyba że weźmiesz te ciut tańsze czyli Macho 120 http://chlodzenie.net/reviews/silentiumpc-gladius-m40-vs-wysokie-coolery-cpu-2/8/ jak nie planujesz kręcić ty CHYBA nie będzie większej różnicy jak weżmiesz Macho 120,ja wziąłem macho black&white bo planuję lekko pokręcić 3770K a do tego obudowe Corsair carbide 200R, według wszechwiedzącego internetu wystarczająco dla tej zasiłki szeroką i porównywalną w jakości i cenie do Gladiusa m40. Z tego co wszyscy piszą nie odczujesz różnicy w ramie między 1600 a 1866 mHz, i większość bierze 1600 bo jest bez problemu obsługiwana. Trochę drogie masz Ramy w tym sklepie albo takie wybrałeś, ja swoje Kingston 16GB (2x8GB) 1600MHz CL10 HyperX w esc.pl za 415zł zamówiłem. I tu podobnie czytałem, że nie odczuje się różnicy między Cl10, Cl9, Cl11 więc należy brać te tańsze, byle jak najwięcej. Jeśli chodzi o zasilacz to sobie wyliczyłem na tym: http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp z 3770k po podkręceniu, gtx 660, 16gb ram wyszło mi około 450 W więc wziąłem zasilacz OCZ ZT 550W 80+.Cóż, się wkrótce przekonam czy był to słuszny wybór :D Ogólnie ludzie wszędzie polecali głównie OCZ albo Corsair. A dysku hdd nie wybrałeś czy już masz jakiś? Bo tak sam SSD...to nie starczy raczej :) Czytałem że Kingstony to raczej te z wolniejszych ale i tańszych jednocześnie . Ja wziąłem szybszy ocz vertex 4 128 ale za aż 500zł. Edytowane 1 Maj 201311 l przez etched headplate
Napisano 1 Maj 201311 l Autor Dzięki za radę odnośnie RAM. Właśnie się zastanawiałem czy to ma jakieś gigantyczne znaczenie. Co do ceny - chcę żeby to składał jeden sklep - szybciej i prościej (kupowałem u nich już sporo sprzętu). Hdd nie potrzebuję, ten SSD jest tylko na system, zainstalowane programy i swapa. Cała reszta od dawna jest na serwerze plików (pracuję tak już prawie 4 lata i nie widzę potrzeby posiadania większego dysku w kompie - w dotychczas użytkowanym mam coś 50gb na partycji systemowej i jakieś 20gb wolnego cały czas. Odnośnie zasilania, zadałem pytanie na forumie overclockingowym - i poradzili mi dobrą "markową" 450. (pewnie coś be quiet lub corsaira - tego ostaniego mam w kompie starym i funkcjonuje bez zarzutu od 6 lat już, nie wiem tylko czy firma się nie zepsóła, bo kiedyś robili naprawdę porządny sprzęt. Co do cen i tego czy się wiatrak zmieści w obudowie - składał to będzie sklep, i oni też zrobią na nim testy pod względem stabilności pracy (oraz jak mniemam - czy się obudowa zamknie :D). Kosztuje to raptem 50zł a zaoszczędzi mi kupę czasu. -edit - Trafilem dziś na dobre zestawienie chlodzenia jakie pasuje do tej obudowy >>>LINK , i faktycznie HR-02 Macho 120 wejdzie bez problemu, natomiast tak jak piszesz etched headplate - wesja HR-02 Macho rev. 2 / Black White nie zmieści sie (ma ok. 16,25cm wysokości, i okazuje się to za dużo). Niemiej - obudowa jest dobrze wentylowana (dobry opis opis pod tym linkiem: ) więc nawet z mniejszym / mniej wydajnym chłodzeniem procesora - nie powinno być problemu zarówno z hałasem jak i temperaturami - tak jak pisałem na początku - nie zamierzam podkręcać, przynajmniej na razie procesora. Edytowane 2 Maj 201311 l przez Loki
Napisano 2 Maj 201311 l @Loki Wziąłeś procesor z zablokowanym mnożnikiem i płytę na chipsecie Z77, umożliwiającą podkręcanie. Chcesz podkręcać przez podnoszenie mnożnika Turbo? Jesli nie to proponuję płytę na chipsecie B75 (najlepiej MSI B75A-G43). Druga kwestia - karta graficzna. Ta co podałeś to model wręcz biurowy (GT 640). Zdecydowanie poszedłbym w taki zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/BewRYa/ Tym bardziej, że nie będziesz podkręcał. Xeon to i7 bez zintegrowaniej grafiki, a sporo tańszy (sam mam Xeona E3-1240v2). Chłodzenia mogłoby nie być, ale boksowe bywa głośne. A, że procesor niepodkręcany to Macho jest przesadą, Fera Pro wystarczy. RAM 1333 MHz wystarczy spokojnie. Dysk SSD lepszy od tego Kingstona i udało się wrzucić HDD 1TB. Zasilacze XFX to bardzo dobra marka. No i masz naprawdę porządną kartę graficzną. Do reszty można dorzucic napęd dvd i się zamknie prawie idealnie w 3500zł. Xeony to procesory serwerowe (ale niech to Cię nie zmyli :) ) więc muszą być przystosowane do długiej pracy. Jeśli nie potrzebujesz HDD to zmień procesor na Xeona E3-1240v2: http://www.morele.net/procesor-serwerowy-intel-xeon-processor-e3-1240v2-8m-cache-3-40-ghz-bx80637e31240v2-479459/ , który od i7-3770 się różni tylko mniejszym o 100MHz taktowaniem Turbo (nie licząc braku zintegrowanej grafiki). Edytowane 2 Maj 201311 l przez Misiek90
Napisano 5 Maj 201311 l Autor Nawet się nie zastanawiałem nad Xeonem przy tym komputerze - dzięki za zwrócenie uwagi na to. Mam jedną maszynę (co prawda 2 procesorową) zbudowaną na Xeonach właśnie, i to też skłania mnie do zainwestowania lepsze niż boxowe chłodzenie - to co mam na tych xeonach teraz, jest tak cholernie głośne w stresie, że głowa mała. Niby komputer do pracy tylko, ale taki poziom szumu jednak przeszkadza. Co do płyty głównej - tą którą wcześniej wybrałem, wziąłem bo spełnia wszystkie moje wymagania i nie była ani najtańsza ani najdroższa i ma podobno (w jakimś review to wyczytałem), niezawodną i wytrzymałą sekcję zasilania. Niemniej ta MSI nie wygląda źle. Nad procesorem jeszcze się zastanawiałęm czy nie zainwestować extra 100zł i kupić wersję z odblokowanym mnożnikiem "na wszelki wypadek, może się przyda". Choć wątpię żebym miał sie pokusić o kręcenie go w najblizszej przyszłości. O zasilaczach XFX w życiu nie słyszałem (tu wychodzi zapewne moja ignorancja :D) - zapewne zainwestuję w Corsaira (mam jeden od 5 lat i sprawuje się bardzo dobrze). Jeśli idzie o karte graficzną hmm musze sie zastanowić, ta którą proponujesz wygląda OK, niemniej - do renderowania na pewno jej nie będę używał, a do obsługi viewportu w 3d studio - wersja którą zaproponowałem wystarczy w zupełności. Trza będzie pomyśleć :)