Napisano 7 Maj 201311 l Hejka! Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy da się zmusić houdiniego do odtworzenia nodów na podstawie pliku zapisanego dzięki Opscript? Przykład: mam jakieś wykombinowane kilka nodów. Chce je zapisać do pliku tekstowego, żeby kolega mógł automatem odtworzyć sieć u siebie, w innym projekcie. Ewentualnie, czy jest jakiś inny sposób przenoszenai częsci nodów miedzy plikami .hipnc, aby dało się je nadal edytować?
Napisano 7 Maj 201311 l Nie prościej byłoby robiąc digital asset? Zawsze możesz wrzucić na orbolta(chyba można plik jako prywatny).
Napisano 7 Maj 201311 l Autor Konflikt miedzy wersjami. Kumpel ma komercyjną, a ja w domu tylko do nauki.
Napisano 7 Maj 201311 l Hejka! Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy da się zmusić houdiniego do odtworzenia nodów na podstawie pliku zapisanego dzięki Opscript? Przykład: mam jakieś wykombinowane kilka nodów. Chce je zapisać do pliku tekstowego, żeby kolega mógł automatem odtworzyć sieć u siebie, w innym projekcie. Ewentualnie, czy jest jakiś inny sposób przenoszenai częsci nodów miedzy plikami .hipnc, aby dało się je nadal edytować? Jasne, oto obie metody: hscript: opscript -r /obj/geo1 > /tmp/geo1.cmd i dalej: source /tmp/geo1.cmd Python: mynodes = hou.node("/obj/geo1").asCode() i dalej po prostu: exec mynodes Ograniczeniem tej metody są dane binarne potencjalnie przechowywane przez niektóre nody, takie jak EditSOP, które się nie przeniosą (podobnie jak nody z flagą lock).
Napisano 7 Maj 201311 l Autor Ah wiec 'source'! Jesteś niezawodny. Dziękuje bardzo. Dzięki tobie nauka hou idzie mi o wiele szybciej. Może się kiedyś odpłacę:)
Napisano 7 Maj 201311 l Bardzo proszę, jasne pełne, najlepiej czeskie... dziękuję ;) Ah wiec 'source'! To pochodzi ze skryptów powłoki, z którego hscript się wywodzi (a może raczej tcl?). Tak czy tak, Linux pomaga w Houdinim.
Napisano 9 Maj 201311 l W momencie kiedy robisz ctrl+c houdini w swoim tempie tworzy plik .cpio do ktorego zrzuca aktualnie zaznaczone nody dla danego kontekstu. ctrl+c: nodes = hou.selectedNodes() hou.copyNodesToClipboard(nodes) metoda na partyzanta to wyjecie tego pliku z tempa i wklejenie go w tempie na innym komputerze i wykonanie ctrl+v. Zaleta tego rozwiazania jest taka ze przechowuje on zalockowane nody, klucze, inne informacje np z nodow paint, comb, edit inne podobne rozwiazanie to: saveChildrenToFile() loadChildrenFromFile() np: #zapis obj = hou.node('obj') nodes = [] nodes.append(obj.node('geo1')) obj.saveChildrenToFile(nodes, (), 'C:/plik.cpio') #odczyt: obj.loadChildrenFromFile('C:/plik.cpio') dziala identycznie jak ctrl+c i ctrl+v, musi zgadzac sie tylko kontekst w ktorym ladujesz plik z jego zawartoscia, masz tez wieksza kontrole gdzie wyladuje plik, i skad go ladujesz przez co mozesz sobie napisac proste narzedzie (python) do przerzucania nodow po sieci, jak dorzucisz do tego np dropboxa (bedziesz z automatu wrzucal .cpio do katalogu dropboxa, oba komputery beda zsynchronizowane z tym samym kontem) bedziesz mogl wymieniac sie z kolega nodami przez internet za pomoca 2 przycioskow Edytowane 9 Maj 201311 l przez Johny
Napisano 9 Maj 201311 l Johny, Ty hackerze! Czy przypadkiem cpio, które jest kawałkiem hipa (który de facto jest plikiem cpio) nie zamieni sceny na Apprentice? Zwykły Ctrl+C->Ctrl+V właśnie tak zrobi, a tu chyba właśnie o to chodzi, żeby nie robił - oczywiście w celach niekomercyjnych! Tak czy tak, niezły trick, dzięki!
Napisano 9 Maj 201311 l Rzeczywiscie tak bedzie, ctrl+c ctrl+v nie dzialalo w takiej sytuacji, pamietam ze z plikow hipnc musialem recznie przepisywac expressiony, odwzorowywac caly setup do nodow w wesji odpalonej na normalnej licencji :) no ale, w innym wypadku mysle ze rozwiazanie calkiem spoko :) pozdrawiam btw :)