Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hejka!

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy da się zmusić houdiniego do odtworzenia nodów na podstawie pliku zapisanego dzięki Opscript?

Przykład: mam jakieś wykombinowane kilka nodów. Chce je zapisać do pliku tekstowego, żeby kolega mógł automatem odtworzyć sieć u siebie, w innym projekcie.

Ewentualnie, czy jest jakiś inny sposób przenoszenai częsci nodów miedzy plikami .hipnc, aby dało się je nadal edytować?

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie prościej byłoby robiąc digital asset? Zawsze możesz wrzucić na orbolta(chyba można plik jako prywatny).

Napisano
  • Autor

Konflikt miedzy wersjami. Kumpel ma komercyjną, a ja w domu tylko do nauki.

Napisano
Hejka!

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy da się zmusić houdiniego do odtworzenia nodów na podstawie pliku zapisanego dzięki Opscript?

Przykład: mam jakieś wykombinowane kilka nodów. Chce je zapisać do pliku tekstowego, żeby kolega mógł automatem odtworzyć sieć u siebie, w innym projekcie.

Ewentualnie, czy jest jakiś inny sposób przenoszenai częsci nodów miedzy plikami .hipnc, aby dało się je nadal edytować?

Jasne, oto obie metody:

hscript:

opscript -r /obj/geo1 > /tmp/geo1.cmd

i dalej:

source /tmp/geo1.cmd

Python:

mynodes = hou.node("/obj/geo1").asCode()

i dalej po prostu:

exec mynodes 

Ograniczeniem tej metody są dane binarne potencjalnie przechowywane przez niektóre nody, takie jak EditSOP, które się nie przeniosą (podobnie jak nody z flagą lock).

Napisano
  • Autor

Ah wiec 'source'!

Jesteś niezawodny. Dziękuje bardzo. Dzięki tobie nauka hou idzie mi o wiele szybciej. Może się kiedyś odpłacę:)

Napisano

Bardzo proszę, jasne pełne, najlepiej czeskie... dziękuję ;)

Ah wiec 'source'!

To pochodzi ze skryptów powłoki, z którego hscript się wywodzi (a może raczej tcl?). Tak czy tak, Linux pomaga w Houdinim.

Napisano

W momencie kiedy robisz ctrl+c houdini w swoim tempie tworzy plik .cpio do ktorego zrzuca aktualnie zaznaczone nody dla danego kontekstu.

ctrl+c:

nodes = hou.selectedNodes()
hou.copyNodesToClipboard(nodes)

metoda na partyzanta to wyjecie tego pliku z tempa i wklejenie go w tempie na innym komputerze i wykonanie ctrl+v. Zaleta tego rozwiazania jest taka ze przechowuje on zalockowane nody, klucze, inne informacje np z nodow paint, comb, edit

inne podobne rozwiazanie to:

saveChildrenToFile()

loadChildrenFromFile()

np:

#zapis
obj = hou.node('obj')
nodes = []
nodes.append(obj.node('geo1'))
obj.saveChildrenToFile(nodes, (), 'C:/plik.cpio')

#odczyt:
obj.loadChildrenFromFile('C:/plik.cpio')

dziala identycznie jak ctrl+c i ctrl+v, musi zgadzac sie tylko kontekst w ktorym ladujesz plik z jego zawartoscia, masz tez wieksza kontrole gdzie wyladuje plik, i skad go ladujesz przez co mozesz sobie napisac proste narzedzie (python) do przerzucania nodow po sieci, jak dorzucisz do tego np dropboxa (bedziesz z automatu wrzucal .cpio do katalogu dropboxa, oba komputery beda zsynchronizowane z tym samym kontem) bedziesz mogl wymieniac sie z kolega nodami przez internet za pomoca 2 przycioskow

Edytowane przez Johny

Napisano

Johny, Ty hackerze!

Czy przypadkiem cpio, które jest kawałkiem hipa (który de facto jest plikiem cpio) nie zamieni sceny na Apprentice? Zwykły Ctrl+C->Ctrl+V właśnie tak zrobi, a tu chyba właśnie o to chodzi, żeby nie robił - oczywiście w celach niekomercyjnych!

Tak czy tak, niezły trick, dzięki!

Napisano

Rzeczywiscie tak bedzie, ctrl+c ctrl+v nie dzialalo w takiej sytuacji, pamietam ze z plikow hipnc musialem recznie przepisywac expressiony, odwzorowywac caly setup do nodow w wesji odpalonej na normalnej licencji :) no ale, w innym wypadku mysle ze rozwiazanie calkiem spoko :)

pozdrawiam btw :)