Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość User190
Napisano (edytowane)

Adku, myślę, że "newsy" to główny powód, dla którego stali bywalcy odwiedzają stronę. Jeśli udało by się umieścić ich więcej tak, żeby nie trzeba było scrollować w dół, wtedy łatwiej będzie się nam korzystało ze strony. Poza tym "Nowości" i "Pozostałe nowości" zarówno tytułem jak i rozmieszczeniem, nie sugerują, że to kontent w jakikolwiek sposób ciągły.

Może w takim razie zamiast aktualnych "Nowości" na 2 kolumy, lepiej podzielić ten obszar na 3 kolumny? W pierwszej zrobić dwa elementy "Nowości" wyglądające tak, jak z "Pozostałe nowości", w kolumnie obok "pozostałe nowości" w pasku, a w trzeciej kolumnie zostawić Bitwy?

Nie zgodzę się też z tym, że "ostatnie dyskusje" są w dobrym miejscu, jeśli są często odwiedzane. Wg mnie przy tej ilości elementów na stronie, najłatwiej jest dostać się do elementów na samej górze lub na samym dole. W tej chwili "ostatnie dyskusje" wymagają kilku ruchów scrollem myszki i uwagi "operatora" przeglądarki. Gdyby były na samym dole, wystarczyło by odruchowo przesunąc scroller na sam dół, lub kliknąć End na klawiaturze, żeby się do nich dostać.

Ad. Edit: Screeny były robione na domyślnej przeglądarce z Asus Transformer. Android 4.0.3.

Ad. Edit 2: Miły bonus, ale można by jakoś zagospodarować to miejsce, albo całkowicie usunąć stamtąd logo.

Edytowane przez User190
  • Odpowiedzi 103
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

M@Ti, ale wydaje mi się, że przy responsivie po prostu scrollowania nie unikniesz. Bo rekomedancji, ani duzej nie chce ruszac, a newsy sa zaraz pod tym.

A jaka nazwe proponujesz jesli nie Nowości i "Pozostałe nowości". Wydawało mi się, że będzie to właśnie logiczne, że jest to jakby kontynuacja.

Przy rekomendacjach na samej górze jest skrót do nowości - nie trzeba scrollować, dodatkowo sam widok nowości celowo zrobiliśmy bardzo przejrzysty, bez dodatkowych rzeczy.

Autoscroll wylaczony w rekomendacjach :)

A z tym logiem faktycznie mozna byc cos dla mobile wyswietlac poziomego. Tylko zapytam chłopaków z HiddenData w czym to może zaszkodzić.

Edytowane przez Adek
Gość User190
Napisano
M@Ti, ale wydaje mi się, że przy responsivie po prostu scrollowania nie unikniesz. Bo rekomedancji, ani duzej nie chce ruszac, a newsy sa zaraz pod tym.

Nie unikniesz scrollowania na urządzeniach mobilnych, ale mogę się założyć, że powyżej 85% odwiedzających to użytkownicy komputerów, a powyżej 50% ma monitor 24" lub więcej. Tym użytkownikom można by nieco ułatwić życie :)

A jaka nazwe proponujesz jesli nie Nowości i "Pozostałe nowości". Wydawało mi się, że będzie to właśnie logiczne, że jest to jakby kontynuacja.

Przy rekomendacjach na samej górze jest skrót do nowości - nie trzeba scrollować, dodatkowo sam widok nowości celowo zrobiliśmy bardzo przejrzysty, bez dodatkowych rzeczy.

Nie dzieliłbym tego na Nowości" i "Pozostałe nowości". Po prostu zagospodarowałbym to jako jeden blok tak, jak zaproponowałem to w poście wyżej. Dwa elementy wyróżnione w kolumnie z lewej, następnie kolejne elementy z nowości w kolumnie środkowej i Bitwy w kolumnie z prawej.

Wiem, że z menu można się dostać do każdego elementu, ale to działa, kiedy wiesz, co chcesz znaleźć na stronie. Ja często wchodzę licząc, że mnie coś zaskoczy. Jeśli nowy element nie pojawi się w polu mojego widzenia po więcej niż 1 obrocie rolki, to zamykam stronę. Wyjątkiem były "Ostatnie dyskusje", które zawsze były na dole i IMHO świetnie tam funkcjonowały. Przy poprzednim layoucie, po wejściu sprawdzałem nowe elementy w "rekomendacjach" i "nowościach", a nastepnie scrollowałem na sam dół, żeby sprawdzić co dzieje się na forum.

Czasami takie wizyty trwają poniżej 1 sekundy. Przy obecnym layoucie nie jestem w stanie sprawdzić rzeczy, które mnie interesują w takim czasie wizyty.

Teraz wchodzę na główną i sprawdzam właściwie tylko "rekomendacje", bo reszta jest już poza pierwszym ekranem na 27" monitorze.

Tak, jak napisałem - design jest świetny, ale usability dla użytkownika powracającego regularnie niestety spadło.

PS. Moje komentarze (nie licząc uwag o bugach) dotyczą tylko i wyłącznie korzystania z serwisu na komputerze. Tablet to zupełnie inna para kaloszy.

Napisano

Kolejne małe zmiany. Cały czas coś poprawiam. Pewne rzeczy widać, pewne rzeczy to detale. Teraz większy update. Pojawiła się do wyboru nowa skórka.

Wielu osobom nie przypadło do gustu całkowicie czarne tło. Po kilku dniach testów, włączam już wszystkim nową skórkę "light-black". O ile na urządzeniach mobilnych czarny naprawdę wygląda dobrze to na desktopie faktycznie - tutaj w zależności od monitora czasami nie wyglądało to dobrze i pomimo przyciemnienia fontów kontrasty przez tło był zbyt duże.

Opcja zmiany "skórki" znajduje się na samej górze strony, w górnym szybkim menu (ikonka palety).

976961_10151399977361020_1536923346_o.png