Napisano 5 Czerwiec 201311 l Hej Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że z renderowania itp jestem kiepski i może to co zapytam to są jakieś podstawy więc od razu się usprawiedliwiam :D Chodzi mi o taką rzecz. Chciałem sobie wyrenderować AO do texturki na drugi kanał. Gdzieś w necie znalazłem aby zaznaczyć obiekt prawym, wybrać Baking->Assign New Bake Set i następnie w opcjach wybrać sobie Occlusion i poustawiać parametry, a na koniec z górnego menu z zakładki RENDERING wybrać Batch Bake (mental ray) i tam ewentualnie poustawiać coś i tyle. Wszystko pięknie i wszystko tutaj rozumiem tylko teraz jak to się wszystko ma do tego aby użyć na obiekcie Surface Shadera z przypisaną texturą mib_amb_occlusion? Czy jedno z drugim się wyklucza/uzupełnia? Jak radzicie to renderować ? Jeśli ktoś mógłby mi opisać do czego ten Bake Set służy itp to byłbym bardzo wdzięczny bo już się w tym pogubiłem :) Pozdrawiam
Napisano 10 Czerwiec 201311 l w bake set ustawiasz jakie obiekty chcesz miec zbejkowane, batch bake bejkuje Ci te które znajdują się w bake setach. Mib_amb_occlusion najlepiej podpiac pod incandescence, a dla pozostałych wartości dać 0. W ustawieniach setów w opcji color mode zaznaczyć "Light and Color. Osobiście do bakeowania stosuję turtla który bardziej się do tego nadaje moim zdaniem.