Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Wrzucam do oceny wizkę oranżerii egipskiej, był to mój projekt zaliczeniowy z technik komputerowych w projektowaniu, więc się trochę postarałem. ;) model opracowany od zera na podstawie zdjęć i dokumentacji archiwalnej. Jako, że fajnie mi się nad tym pracowało to niedługo pewnie dodam jeszcze jakieś zbliżenia i inne ujęcia.

PS. Czy przesycone kolory w przeglądarce mogą wynikać z tego, że plik jest w CMYK, a nie RGB? Po pobraniu wracają do normy.

bkmaly.jpg

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mulholland nie widzisz że to duch białej damy ona po prostu płynie w powietrzu :)

Pobrałem obrazek i nadal za jasny w ps przetwórz go do RGB i pobaw się ekspozycja bo tu gamma po prostu jest za mocna nie pisałeś w czym robiłeś? Model fajny Otoczenie straszne pusto i monotonnie ( wiem że jeśli to miało być odwzorowanie realistyczne to niestety tam jest tak pierońsko pusto :) )

Napisano

z mojej strony dodam ze mógłbyś trochę zmienić usytuowanie słońca tak aby na elewacji pojawił się ładny światłocień. Myslę że mogłoby to wzbogacić tą pracę plastycznie. Dodatkowo zrobiłbym coś z posadzką-jakaś kostka, żwirek cokolwiek co uatrakcyjni to monotonne przedpole.No i materiał okien...jest szary i matowy a powinien coś odbijać. O białej damie nie wspomnę;)

skalpel3d: przetwarzanie obrazka z CMYK do RGB niewiele pomoże. Rendering powstaje w RGB i konwersja do CMYK powoduje zawężenie przestrzeni barwnej, bo RGB ma więcej dostępnych kolorów niż CMYK. odwrotnego procesu nie da się wykonać, czyli odzyskać na pracy utracone barwy z zakresu RGB. Rozwiązaniem jest korzystanie z RGB i konwersja do CMYK tylko na potrzeby druku korzystając z odpowiednich profili kolorystycznych ICC pod konkretną drukarkę.

Pozdrawiam i powodzenia

Napisano

voyas chyba sie zdeczka nie zrozumieliśmy przekonwertowanie na RGB po prostu umożliwia użycie wszytkach dostępnych narzędzi photoshopa miedzy innymi ekspozycji której nie możesz używać przy cmyk i moja propozycja wyłącznie do tego się odnosiła a nie do odzyskiwanie utraconych danych przy zapisie na cmyk :)

Scenie ogólnie przydałoby się światło z hdrki

Napisano

Sorki....małe spaczenie bo ostatnio trochę robie na offset i CMYKa traktuję jedynie jako kopię pracy powstającej w przestrzeni RGB. Chodziło mi tylko o to ze powracając do CMYK będzie jeszcze dalej od wyjściowych kolorów a po prostu lepiej byłoby wrócić do wersji sprzed konwersji i na niej robić poprawki, no chyba że nie została ona zachowana...;)