Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, jestem na etapie modelowania samochodu w 3ds max. Od pewnego czasu poszukuje informacji na temat działania attach / detach, a dokładnie na temat niepożądanych efektów jakie powodują podczas renderingu.

Z informacji jakie udało mi się odnaleźć wiem, że podczas modelowania np. świateł przeciwmgielnych w samochodzie mogę je odłączyć od zderzaka i wnękę oraz same światła modelować jako osobne elementy.

Nasuwa mi się jednak na myśl pytanie, co w przypadku gdy chciałbym, aby końcowy efekt sprawiał wrażenie jakby całość była modelowana z jednego elementu.

http://www.theautochannel.com/news/2009/07/15/469967.4-lg.jpg

W związku z powyższym mam pytanie do doświadczonych w modelingu użytkownikach forum:

Czy moje obawy są słuszne? Tzn. czy modelując osobno wnękę na światła przeciwmgielne, dodając szczegóły, a później przyłączając element do pozostałej części (zderzaka) końcowy efekt będzie wyglądał mizernie? Będą widoczne różnice między elementem wymodelowanym w całości, a poskładanym z osobnych części?

Edytowane przez DigPix
  • Odpowiedzi 1
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Dawno niczego dokladnego nie modelowalem. Ale z tego co sie orientuje, to nic sie nie zmienilo od mojego ostatniego modelowania. To nie chodzi o detach i attach - same w sobie te funkcje nic innego nie powoduja, jak tylko lacza ci twojego mesha w jeden obiekt, usuwajac ci element ktory attachowales (np jesli miales na tamtym obiekcie jakis material, to po attachu juz go miec nie bedzie, bo nie bedzie juz tamtego obiektu).

A to czy swiatla, zderzak itd to osobne elementy zalezy od ciebie. Jednak przyjelo sie nie trzymac calej sceny w jednym obiekcie. Chodzi o wygode. Powiedzmy ze chcesz nowy material zastosowac. Czy naprawde jest sens wchodzic w hierarchie i stosowac polygrupy zeby to zrobic? Szybciej miec obiekt juz osobno.

Co do attachowania, ze nie jestes pewien czy cos bedzie dobrze czy zle wygladac, to zrob sobie tego attacha, wrzuc na to turbosmootha i jak wyglada okej to bedzie okej.

Pozdr

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności