Napisano 15 Czerwiec 201311 l Witam, kiedy importuje modele 3d do 3d maxa, pobrane ze stron internetowych to importuje się sam model bez materiału. Nie wiem dokładnie czy mają one mieć nałożone tekstury ale na obrazkach z tych stron mają, i w pobranym folderze też są zdjęcia, mające służyć z tekstury. Aktualnie zadowoliłyby mnie książki, ponieważ nie chce mi się do każdej osobno dobierać okładkę. Tak więc czy można importować do maxa modele z materiałami?
Napisano 15 Czerwiec 201311 l Widzisz, padles ofiara nieporzadku. Modele zazwyczaj przechodza przez kilka programow: tu modelujesz, tam sculptujesz, tam uvke rozlozysz a na sam koniec decydujesz sie jak to spakowac razem. Dlatego najczesciej sciagajac dany model masz go bez materialu, ale z textura. I autodesk w pewnym momencie wymyslili format fbx, ktory przekazuje pomiedzy ich softami najwiecej informacji. Sciagajac format fbx mozesz miec prawie pewnosc ze ruszy ci to w kazdym sofcie ktory wspiera fbx (roznice sa w exporterach i importerach, ale o tym trzeba poczytac w dokumentacji fbx, , nie polecam) Druga sprawa to moze nie masz w materiale zaznaczone Show Shaded Material in Viewport?