Skocz do zawartości

Importowanie modeli z materiałami.

TheAro400

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kiedy importuje modele 3d do 3d maxa, pobrane ze stron internetowych to importuje się sam model bez materiału. Nie wiem dokładnie czy mają one mieć nałożone tekstury ale na obrazkach z tych stron mają, i w pobranym folderze też są zdjęcia, mające służyć z tekstury.

Aktualnie zadowoliłyby mnie książki, ponieważ nie chce mi się do każdej osobno dobierać okładkę. Tak więc czy można importować do maxa modele z materiałami?

• Odpowiedzi 1
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Widzisz, padles ofiara nieporzadku. Modele zazwyczaj przechodza przez kilka programow: tu modelujesz, tam sculptujesz, tam uvke rozlozysz a na sam koniec decydujesz sie jak to spakowac razem. Dlatego najczesciej sciagajac dany model masz go bez materialu, ale z textura. I autodesk w pewnym momencie wymyslili format fbx, ktory przekazuje pomiedzy ich softami najwiecej informacji. Sciagajac format fbx mozesz miec prawie pewnosc ze ruszy ci to w kazdym sofcie ktory wspiera fbx (roznice sa w exporterach i importerach, ale o tym trzeba poczytac w dokumentacji fbx, , nie polecam)

Druga sprawa to moze nie masz w materiale zaznaczone Show Shaded Material in Viewport?