Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Właśnie skończyłem stawiać szafę pod slave'y mojej małej domowej farmy. Dumnie unosząc zakrwawione ręce (dwa dni w garażu robią swoje) podrapałem się w czoło, a następnie przecierając spływającą po nim krew i smar zastanowiłem się nad jednym:

do tej pory pracowałem na głównej stacji która ma 8GB RAM, slave'y miały po 4GB. Chwilowo wyczerpałem swój budżet na sprzęt, więc kombinuję jak koń pod górkę. Mam jeszcze jeden sprzęt - dwa rdzenie, ogólnie nie za mocny, ale solidny - który też przydałoby się podłączyć, bo czemu nie. Jak mówi stare polskie przysłowie: im więcej, tym więcej. Problem tylko w tym, że ma to to tylko 2GB RAM, co odrobinkę mnie boli. W niedalekiej przyszłości dokupię, a teraz tylko zastanawiam się czy nie przyspieszyć odrobinkę jeszcze paru projektów i nie dodać tej panienki do mojej niewolniczej szafy.

Zastanawia mnie jedno: czy w przypadku gdy główna stacja robocza zżera jakieś ~4GB RAM na scenę, to czy tamta dodatkowa nie wykrzaczy się już przy ładowaniu i odmówi współpracy? Jaki taka różnica może wpłynąć na sytuację przy distributed rendering? Z takich dodatkowych spraw wspomnę, że używam systemów 64-bitowych, 3ds Maxa 2009 x64 i Vray'a.

Pozdrawiam i chętnie usłyszę wasze opinie, co by się wiedzą zaspokoić i ciekawość ugasić. :)

A tak przy okazji, naprawdę nie wiem skąd się wziął ten smar na moich łapach.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

gratuluje heroicznego wyczynu :)

Tak w skrocie - tak, render slaves moga ci odmowic wspolpracy jesli nie beda mialy wsytarczajaco RAMu zeby "połknąć" scene.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ależ dziękuję. ;)

Tak też myślałem... Parę tekstur i pewnie się zakrztusi na amen. No nic, trzeba będzie dokarmić RAMem po najbliższym zleceniu. Dzięki za post!

Napisano

Jeśli używasz max-a 2009 x64 to lepiej sprawdź czy więcej jak 3gb ramu ci zaadresuje. z tego co pamiętam to był pierwszy 64 bitowy max i on jeszcze nie adresował więcej ramu niż 3gb...dopiero max 2010 już to potrafił...

Napisano
Jeśli używasz max-a 2009 x64 to lepiej sprawdź czy więcej jak 3gb ramu ci zaadresuje. z tego co pamiętam to był pierwszy 64 bitowy max i on jeszcze nie adresował więcej ramu niż 3gb...dopiero max 2010 już to potrafił...

Chyba cos ci sie pomieszało. Pierwsza wersja Maxa posiadajaca wersje 32 i 64 bitowe to byl Max 9, nie 2009. Przez dlugi czas pracowalem na 9 a potem 2009 i nigdy nie bylo problemu z adresowaniem ramu.

Napisano
Chyba cos ci sie pomieszało. Pierwsza wersja Maxa posiadajaca wersje 32 i 64 bitowe to byl Max 9, nie 2009. Przez dlugi czas pracowalem na 9 a potem 2009 i nigdy nie bylo problemu z adresowaniem ramu.

Racja!,

pogmerało mnie się. Moja uwaga dotyczyła max-a 9 i miałem problem z adresowaniem ramu. Każda kolejna wersja działała już bez problemu iloscią ramu wieksza niż 3Gb. No ale to już historia....