Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pytanie.

Czy ktoś wie jaką techniką łączy się animacje z filmem, np. tak jak to jest stworzone w Kosmicznym Meczu?

Dokładnie chodzi mi o to, jak na jednym ujęciu został połączony człowiek i postacie animowane?

Szukałam w necie jak oni robili ten film i nic nie mogę znaleźć...;/

Chodzi mi o teorie, taki making off ;)

Jeżeli ktokolwiek cokolwiek mógłby mi odpisać na ten temat byłabym bardzo wdzięczna:)

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Poszukaj lepiej materiałów na temat "Kto wrobił królika Rogera". Animowane tą samą techniką i za tę właśnie technikę nagrodzone. Szukasz materiałów na temat techniki, jaką było to wykonane czy na temat techniki jaką teraz osiągniętoby ten sam efekt?

Jeśli chodzi o wykonanie, opierało się ono na wykorzystaniu tzw. optical printer, czyli urządzenia pozwalającego naświetlać negatyw za pomocą już raz wywołanych kopii pozytywowych. W technice rotoskopii artysta malował czarno-białe maski, w oparciu o wyświetloną kopię pozytywową. Jeżeli wiesz jak działa kamera filmowa na pewno wiesz, że naświetlenie negatywu obrazem takiej malowanej maski, przez kopię pozytywową w rezultacie skutkowało wybiórczym naświetleniem negatywu. W ten sposób naświetlano osobno film i celuloid, z pomocą maski i kontrmaski. Jeśli chodzi o literaturę polecam "Special Effects cinematography" Raymonda Fieldinga. Tam jest to opisane.

Edytowane przez Lucek

Napisano

Szukam materiałów na temat techniki jaką było to wtedy wykonane.

I jak nazywa się ta technika, bo wiem, że ma to jakąś swoją nazwę, tylko nie potrafię sobie przypomnieć ani znaleźć jaką.

- - - Połączono posty - - -

O super, dziękuję Ci bardzo za odpowiedz! :) Już wiem wszystko:) Pozdrawiam :)

Napisano

No to na ten temat napisałem parę słów. Nie wiem jak cała technika nazywa sie po polsku, ale spotkałem się z angielskim słowem "rotographing".

Napisano

Parę słów a jednak wiele mi to pomogło. Konkretnie szukałam o technice jaką wykonali właśnie Kosmiczny mecz, ale skoro taką samą jak Królika Rogera, to już wszystko wiem, bo właśnie muszę zrobić pracę na ten temat. Jeszcze raz dziękuję :)

Napisano

Żebyś wiedział;) Zanim Cameron wymyślił cyfrowy compositing (przed moim urodzeniem;) ), w filmie odchodziły naprawdę ciekawe patenty;) Najbardziej mi się podoba przednia projekcja. Technika ta jest tak skomplikowana, że w języku polskim nie spotkałem się z poprawnym wytłumaczeniem jej działania;)

Przy okazji - zły dział. Przenoszę.

Napisano
Poszukaj lepiej materiałów na temat "Kto wrobił królika Rogera".

Tak, tam to dopracowali do perfekcji :) Ale już w 45 roku Gene Kelly uczył myszkę Jerry tańczyć w tej technice ;)

Napisano

Super filmik, dziękuję bardzo za link:)

Nawet nie wiedziałam, że jest coś takiego jeszcze wcześniejszego od Królika Rogera:)