goat91 Napisano 4 Lipiec 2013 Napisano 4 Lipiec 2013 Witam, https://docs.google.com/file/d/0B9slPZFEAlzlTFVEdENURi1OREU/edit?usp=sharing https://docs.google.com/file/d/0B9slPZFEAlzleFJSQi1QaWFHYTg/edit?usp=sharing Renderuje w Vrayu ksiazke. Problem polega na tym ze jej tekstura lepiej wyglada w viewporcie niz na finalnym renderze. Kolory robia sie tam przepalone i jakby za bardzo nasycone. W scenie urzywam tylko vray sun. Gdy zmniejsze jego intensity do 0.06 to troche to pomaga i kartki w srodku juz tak nie swiaca ale wszystko pozostale jest wtedy strasznie ciemne. Pomyslalem ze moze to ma cos wspolnego z gamma ale szczerze mowiac nie wiem jaka wartos jest prawidlowa wiec zostawilem na default 2.2. Zalaczam zrzut ekranu na ktorym widac o co chodzi i ustawienia mojego rendera. Wie ktos jak to naprawic? Pozdrawiam!
Dynamico Napisano 5 Lipiec 2013 Napisano 5 Lipiec 2013 Spróbuj "output gamma" w preferencjach ustawić na 1.0
goat91 Napisano 5 Lipiec 2013 Autor Napisano 5 Lipiec 2013 niestety to rozjasnia mi tylko kolory w viewporcie. Na renderze nadal sa takie przyciemnmione :/ - - - Połączono posty - - - a moze to ma cos wspolnego z ustawieniami materialu w scenie?
Dynamico Napisano 5 Lipiec 2013 Napisano 5 Lipiec 2013 W FB naciśnij ikonkę SRGB. Sprawdzaj potem przy zapisie renderu jak zapisuje się obrazek - tam też masz wybór zapisu z gammą systemową albo ustawioną własną. A poza tym widok w viewporcie nie jest adekwatny do ostatecznego renderu. Jest to jednak tylko podgląd i nim się do końca nie sugeruj. Ustawiaj światła tak, żeby render był zadowalający a nie obrazek w viewporcie. No i pytanie, które powinno być zadane na samym początku. Renderujesz bezpośrednio z viewportu czy za pomocą vraycamera?
BebeN Napisano 14 Sierpień 2013 Napisano 14 Sierpień 2013 (edytowane) hmm spróbuj output gamma na 1.0 Edytowane 16 Sierpień 2013 przez BebeN
Rekomendowane odpowiedzi