Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, pytanie może i prozaiczne, ale nie znalazłem jeszcze na to odpowiedzi.

Czy da się sterować jakaś mapą tekstury, aby symulować moc odbić na danym kawałku materiału? Chodzi mi o taką samą zasadę działania jak np. działa bump map.

W razie nie jasności wrzucam obrazek, co chciałbym zrobić.

wizytowkanauka.jpg

Zaznaczone elementy chciałbym, aby były na wysoki połysk i do tego delikatny bump reszta matowa.

Pozdrawiam

[ATTACH=CONFIG]91027[/ATTACH]

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

musisz drukować z lakierowaniem lakierem selektywnym, jasne że się da:)

będziesz musiał drukarni przygotować czarno białą maskę gdzie ma być lakier

Napisano

pamiętaj tylko, że powlekanie i tłoczenie to raczej praca dla drukarza i sporo będzie kosztować w porównaniu do standardowej usługi. Zapytaj tez lepiej w drukarni jaki margines ma mieć tłoczenie - ale to pewnie po ustaleniu papieru.

Napisano

Takie zapytanie o lakier wybiorczy skieruj do drukarni offsetowej. Na cyfrze Ci tego nie wydrukuja.

SGS II

Napisano
Witam, pytanie może i prozaiczne, ale nie znalazłem jeszcze na to odpowiedzi.

Czy da się sterować jakaś mapą tekstury, aby symulować moc odbić na danym kawałku materiału? Chodzi mi o taką samą zasadę działania jak np. działa bump map.

W razie nie jasności wrzucam obrazek, co chciałbym zrobić.

wizytowkanauka.jpg

Zaznaczone elementy chciałbym, aby były na wysoki połysk i do tego delikatny bump reszta matowa.

Pozdrawiam

[ATTACH=CONFIG]91027[/ATTACH]

to sie nazywa spot uv, przygotowujesz maske dla drukarni (przynajmniej ja tak robie) i oni to tlocza i nakladaja gloss. zapytaj w drukarni.

Napisano
  • Autor

Dzięki za szybką odpowiedź informację te mi się z pewnością przydadzą, bo wizytówka niebawem trafi do druku, jednak może mało sprecyzowałem pytanie. :) Chodzi mi o ustawienie tekstury pod render np w v-ray'u którą mapą sterujemy właśnie te refleksy: gdzie ma być mat, a gdzie połysk?

Pozdrawiam

Napisano
Dzięki za szybką odpowiedź informację te mi się z pewnością przydadzą, bo wizytówka niebawem trafi do druku, jednak może mało sprecyzowałem pytanie. :) Chodzi mi o ustawienie tekstury pod render np w v-ray'u którą mapą sterujemy właśnie te refleksy: gdzie ma być mat, a gdzie połysk?

Pozdrawiam

a to juz jest lenistwo :)

bialy = refleks, czarny = jego brak.

Napisano
  • Autor

hmm, czyli tak jak bump i tak tez na logikę próbowałem, jednak nie wychodzi mi to do końca... tak jak chce, może kwestia światła w studiu. Jednak chciałem się upewnić. Dzięki wielkie za pomoc (wspominałem na początku, że pytanie może być dla większości błahe :)

Pozdrawiam