Skocz do zawartości

Viewport background - problem

Featured Replies

Napisano

Witam. Ostatnio napotkałem na pewien problem związany ze wstawianiem tła do poszczególnych viewportów (front,top,left) za pomocą Viewport Background. Mianowicie, gdy wstawiam blueprint do tychże viewportów i zaczynam przybliżać i oddalać dany widok to on skaluje się tak jak na załączonym obrazku. Czy ktoś z was miał kiedyś podobny problem, rozwiązał go lub może mi pomóc w jego rozwiązaniu?

mna8.jpg

ka62.jpg

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Blueprinty lepiej wstawiać na plane'ach i wyłączać mozliwość ich zaznaczenia. Tu masz fajny tutorial na ten temat:

http://www.the-blueprints.com/tutorials/3dmax/

Jeżeli jednak chcesz jako background, to przełącz na Direct3D, i włącz w ustawieniach blueprinta opcję "Lock Zoom/Pan" czy jakoś podobnie (piszę z pamięci).

Edytowane przez Ajgor

Napisano

Tak jak pan UP.

Jednak najlepiej ci będzie faktycznie użyć "Plejnów" bo będziesz mógł sobie skakać pomiędzy viewportami za pomocą skrótów.

- - - Połączono posty - - -

Tak jak pan UP.

Jednak najlepiej ci będzie faktycznie użyć "Plejnów" bo będziesz mógł sobie skakać pomiędzy viewportami za pomocą skrótów.

Napisano

@Ajgor miałem już wcześniej takie same ustawienia jak podałeś czyli Direct3D i w ustawieniach View background > Lock Zoom/Pan i Match Bitmap.

Chciałbym jednak rozwiązać problem z wyświetlaniem na viewportach zamiast robić na plejnach. Ten sposób, który chcę zastosować znam z Digital Tutors i wydaje mi się dużo łatwiejszy przy modelowaniu samochodów.

Napisano

A próbowałeś zrestartować Maxa ? Na DT radzili w tym tutku aby zrestartować Maxa jeśli coś "nie trybi" po zabawie z Viewport Background.

Napisano

No wiesz robiłem to wiele razy nawet uruchamiając maksa od nowa. Kombinowałem z różnymi opcjami w Display Drivers - nic nie pomogło. Może to wina słabej integry na moim laptopie (rodzina mikroukładów Mobile Intel 945 Express). Pracuję na wersji 3ds Max 2009.

Napisano

Rozwiązanie problemu:

Rozwiązałem swój problem. Wszystkie blueprinty muszą być tego samego rozmiaru (rozdzielczości). W przeciwnym wypadku referencje na innych viewportach będą zachowywały się jak na obrazkach wyżej. Pozdrawiam i polecam ustawianie w ten sposób blueprintów, gdyż modeluję się o wiele bardziej komfortowo (viewport perspective mamy wtedy pusty, nic nam go nie zasłania).