GreenScreen Napisano 3 Sierpień 2013 Napisano 3 Sierpień 2013 Witam, Wiem, że to trochę niepasujące forum na tego typu problemy, ale może ktoś wie. A więc mam problem, ponieważ chciałbym obliczyć przyśpieszenie auta znając jego m.in. konie mechaniczne, szerokość, wysokość, obwód koła, Cx... Problem napotkałem taki, iż nie wiem jakich wzorów zastosować. Liczyłem to używając wzoru P = ((R * v^2)/2) * h * s * Cx * v v = (2P/(R*A*Cx))^1/3. Przy czym wyniki były absurdalne. Chciałem wziąć a = F/m, ale obliczenie siły wypadkowej też wychodzi dziwne.
wjaworski Napisano 5 Sierpień 2013 Napisano 5 Sierpień 2013 Witam w świecie mechaniki stosowanej :) Zwróć uwagę że te wzory opisują "zmianę pędu w danym momencie": tak jak poprawnie zapisałeś opór powietrza rośnie proporcjonalnie do kwadratu prędkości. Oznacza to że przyśpieszenie samochodu rozpędzającego się do setki (rozumiane jako a = F/m) jest zmienne - w każdym ułamku sekundy inne. Być może chodziło Ci o inną popularną miarę - "w ile sekund do setki"? Lepiej się znam na samolotach niż samochodach, ale wszelkie takie obliczenia aerodynamiczne "ze wzoru" obarczone są błędem rzędu 20%. (Stare przysłowie inżynierów mówi że lekarz zasypuje brak swojej wiedzy piaskiem, a inżynier - współczynnikami: Cx, Cz, ...:)). Potem ludziom spoza branży wydaje się, że takie obliczenia są dokładne - a nie są (na pocieszenie powiem że w wytrzymałości materiałów nie jest tak źle jak w "płynnej" aeorodynamice - tu poziom błedu metod klasycznych jest o wiele mniejszy, i dlatego most Brookliński nadal stoi). Sugerowałbym, abyś po prostu znalazł podobny samochód o podobnej geometrii. Najlepiej aby miał podobną moc silnika i moment obrotowy (albo wręcz ten sam silnik - bo dużo jeszcze zależy od funkcji momentu na wale od obrotów, no i od skrzyni biegów bo tam mogą być straty...). W razie czego gdy jakiś parametr nieco się różni użyj jakiegoś współczynnika aby to uwzględnić. W ten sposób, znając czas rozpędzania się do 100 km/h rzeczywistego samochodu możesz przybliżyć ten czas dla jakiejś podobnej maszyny. (Może Ci w tym pomóc chciażby przelicznik mocy na siłę: P = Fv). To stara i dobrze znana metoda...
GreenScreen Napisano 5 Sierpień 2013 Autor Napisano 5 Sierpień 2013 Dobra pokombinowałem coś z tymi obliczeniami. Doskonałe nie jest, ale prędkości są podobne do tych rzeczywistych, więc działa. Dzięki za pomoc :)
Rekomendowane odpowiedzi