giorgione Napisano 11 Marzec 2003 Napisano 11 Marzec 2003 :( Witam. Jestem tutaj nowy, od niedawna zajmuję się grafiką 3d (chyba od września ubiegłego roku) i mam kilka problemów z moją małą pracką. Poniżej umieszczam szkic mojej scenki. Waleczny rycerz przeciwstawiający się smokowi. W oddali widoczny zamek i cała wiocha. W pierwszym rysunku - schemacie pracy - brakuje jeszcze rycerza z lancą skierowaną w stronę smoka. Postaram się zeskanować rysunek i wysłać go tutaj. Dobra, koniec biadolenia. Mam następujące problemy: 1. Smoka już wykonałem, możecie go zobaczyc poniżej (na zazie to tylko sam obiekt bez odpowiednich tekstur i bez ustawienia ruchu) - chcę zrobić do neigo ogień, tylko żeby wyglądał jak najbardziej realistycznie - jakiego systemu cząsteczkowego i materiału powinienem użyć. 2. Chcę z tego zrobić (w późniejszym czasie) jakąś krótką animacyjkę - od 30 do 60 sekund - używam kompresji divx, ale czasami sprzęt chyba nie wytrzymuje i podczas renderingu wywala mi się błąd divx`a. Jakiego kmpresora wy używacie? 3. Czy ktoś może mi dokładnie opisać jak zainstalować brazila? 4. Jak mam wykonać planety umieszczone na drugim planie, żeby wyglądały jak najbardziej przekonywująco? Z góry dziękuję za wszelkie komentarze. Giorgione Obiecany szkic. Rysunek 1 - schemat pracy. Rysunek 2 - model głowy smoka. Rysunek 3 - caluśki smok. Rysunek 4 - smok z małą tekstuką. Rysunek 5 - i znowu smok. Rysunek 6 - smok od tyłu. Rysunek 7 - ulepszony smoczek. [Edited on 11-3-2003 by giorgione]
uncle Napisano 11 Marzec 2003 Napisano 11 Marzec 2003 cos widze istna mode na smoki:) calkiem ladny ten twoj :) rzycze powodzenia w scenie ;P
giorgione Napisano 11 Marzec 2003 Autor Napisano 11 Marzec 2003 Dzięki za komentarz. Jeśli będziesz mógł odpowiedzieć na któreś z moich pytań, PROSZĘ zrób to. Jeszcze raz dzięki. ;);););)
giorgione Napisano 11 Marzec 2003 Autor Napisano 11 Marzec 2003 Tak przy okazji. Tego smoka zrobiłem przez dwie noce - jakieś 12 godzin pracki. :D :P
giorgione Napisano 11 Marzec 2003 Autor Napisano 11 Marzec 2003 Dzisiaj znowu sobie nie pośpię. Jak mi się uda pokażę jutro coś nowego - może rycerza?????? :D:D:D
Jedrush Napisano 11 Marzec 2003 Napisano 11 Marzec 2003 smoczek jest fajniutki , tylko ze bez rak to wyglada troche jak kaleka ;/ jak bys mogl dac render samego modelu smoka , bo ak w tej ciemnosci to nic nie widac niestety ;/
giorgione Napisano 11 Marzec 2003 Autor Napisano 11 Marzec 2003 1. Co do siatki - jak dobrze pójdzie - wrzucę jutro. 2. Po pierwsze znudziły mi się smoki z czterema kończynami i skrzydłami - chciałem coś zmienić, odejść od stereotypu. Po drugie mój smok ma ciężkie kości. Dodatkowe kończyny uniemożliwiły by mu lot! :D Dzięki za komentarz. Giorgione :D
uncle Napisano 11 Marzec 2003 Napisano 11 Marzec 2003 ja juz troche smokow przestudiowalem i od razu ci mowie :) ze smoki z 2 parami konczyn jak + skrzylda jak i same nogi i skrzydla sa tak samo popularne, co do oceny samego smoka owszem jest ladny :) podoba mi sie, ale za duzo nie widac :) dodam tylko ze dosc masywnie wygloda - jak dinozaur i dziwnie wygloda w locie :) co do skrzydel , zrobiles nie tka jak u standardowych smokow ze onesie zlacza z cialem cala powierzchnia - tylko tak jakby zaczynaja sie w lokciu, co wdl mnie powoduje ze te skrzydla sa za male do lotu :) to narazei tyle - ps, szkic zajebisty ;)
uncle Napisano 11 Marzec 2003 Napisano 11 Marzec 2003 aha, taka jeszcze jedna uwaga , twoja szyja wydaje mi sie zbyt krotka, a nogi tylne sa zbyt duze :) wygloda jak biegacz w sumie a nie jak lotnik ;P ale i tak zajebisty :D
giorgione Napisano 11 Marzec 2003 Autor Napisano 11 Marzec 2003 Dzięki za wszystkie uwagi. Jak wrócę do domu natychmiast biorę się do roboty. Acha, chciałem, żeby ten smok lekko odbiegał od standardów. Co do łap masz rację, choć zrobiłem je zgodnie z projektem. Pamiętajmy, że smok nie posiada przednich łap, a jakoś musi utrzymywać równowagę na ziemi. Zwróć uwagę, że na ziemi będzie przypominał troszkę strusia. Nie będzie powolnym \"gadem\", którego chód przypomina lizarda, tylko wałśnie będzie chodził jak struś. Co do skrzydeł masz rację, jak wrócę to je powiększę. :) Na samym początku smoczek miał dłższą szyję, ale ją zmniejszyłem. Jakoś dziwnie w niej wyglądał. :) Giorgione [Edited on 11-3-2003 by giorgione]
uncle Napisano 11 Marzec 2003 Napisano 11 Marzec 2003 http://uncle.magma-net.pl/work/dragon/ mysle ze ten link bedzie ci bardzo pomocny:))
giorgione Napisano 11 Marzec 2003 Autor Napisano 11 Marzec 2003 WOOOOOOOOOOOOOWWWWWWWW!!!! Świetne ! W lato muszę sobie coś podobnego namalować. Dzięki za link. :cool::cool::cool:
giorgione Napisano 11 Marzec 2003 Autor Napisano 11 Marzec 2003 :o Gdzie to znalazłeś? A może ... Giorgione
uncle Napisano 11 Marzec 2003 Napisano 11 Marzec 2003 to moja stronka ;) a szkice to glownie skany zbierane od znajomych z tego co pamietam ;) pare latek one juz maja :D
giorgione Napisano 12 Marzec 2003 Autor Napisano 12 Marzec 2003 Oki Poprawiłem skrzydełka - poniżej umieszcam rysunki: Rysunek 1 - skrzydełko Rysunek 2 - cały smok Rysunek 3 - siatka Niestety zaspałem. Nic więcej nowego nie mam. Ale jutro - na pewno przyniosę. Giorgione
uncle Napisano 12 Marzec 2003 Napisano 12 Marzec 2003 mysle ze twoj smok jest za chudy w pasie :) ogolnie mi sie podoba, tylko cos nei gra z tylnymi nogami - moze to przez to ze obwod w udzie ma taki sam jak w pasie? :) - prawie :)
azazel Napisano 12 Marzec 2003 Napisano 12 Marzec 2003 mi sie wydaje ze troszke ubogi ten model ... ma za molo szczegolow .. nic dodac nic ujac nie ma sensy przchodzic do sceny nie majac dobrego modelu
giorgione Napisano 13 Marzec 2003 Autor Napisano 13 Marzec 2003 :( W jaki sposób miałbym go wzbogacić? Mogę zrobić jakąś teksturkę - na razie jest to tylko mapa typu noise. ;) Przypominam, że to nie będzie tylko statyczny rysunek. Chce później zrobić z tego krótką animkę.:P:P:P Poniżej inne części garderoby, jakie udało mi się dziś wykonać. :D:D:D:D:D Rysunek 1 - zbroja Rysunek 2 - początkowy wygląd miecza Rysunek 3 - początkowy wygląd innego miecza Rysunek 4 - zamiast lancy Giorgione [Edited on 13-3-2003 by giorgione]
uncle Napisano 13 Marzec 2003 Napisano 13 Marzec 2003 co do mieczykow:) ten drugi to taki ala samurajski i ciut nie pasuje w walce ze smokiem ;) a ten drugi za malo masywny sie wydaje jak na smoka ;)
Jedrush Napisano 13 Marzec 2003 Napisano 13 Marzec 2003 a ja tam uwazam ze smoczkowi zadnych szczegolow nie brak ... tylko braku tych raczek nie moge przebolec ;) ale w sumie , bez raczek to on jest taki \"inny\" ... a i jeszcze chcialem sie przyczepic do napiersnika ... kiedys kulem (z cienkiej blachy) sobie napiersnik , i mi nie wyszedl .. i wlasnie byl bardzo podobny do tego twojego(tyle ze mniej symetryczny) ;> a i jeszcze ochorona na obojczyki i kawalek szyji jest robiona oddzielnie .. przynajmniej , niewidzialem jeszcze kirysa tak zbudowanego
giorgione Napisano 14 Marzec 2003 Autor Napisano 14 Marzec 2003 Wielkie dzięki za komentarze. Z tym mieczem to troszkę przesadziłem (miecz zbliżony di katany robiłem do innej scenki i jakoś się tutaj znalazł). :D:D:D Co do zbroi masz rację, trzasnąłem sobie tak na szybko, ale dorwałem wczoraj książkę o zbrojach . He, he... Jutro przyślę poprawki.:D:D:D Daję mały upload: Rysunek 1 - lekko poprawiona zbroja Rysunek 2 - drugie ujęcie zbroi Muszę poprawić jeszcze ochrony na ręce i stopy. Rysunek 3 - skończona kopia Czy wiecie jak uzyskać poszarpane cienie błony skrzydeł? Coś mi to mi chce wyjść. H E L P ! ! ! Giorgione :D:D:D:D [Edited on 14-3-2003 by giorgione]
giorgione Napisano 17 Marzec 2003 Autor Napisano 17 Marzec 2003 W weekend ostro zadziałałem!:D:D:D Poniżej macie rysunki gotowego miecza (wewdle projektu z \"Krzyżaków\"). :D:D:D:D:D:D:D:D:D Rysunek 1 - gotowy miecz Rysunek 2 - inne ujęcie miecza Rysunek 3 - początkowa faza głowy rycerza Rysunek 4 - znowu rycerz Rysunek 4 - lekko poprawiona głowa Wszelkie komentqarze mile widziane. :D:D:D Giorgione [Edited on 18-3-2003 by giorgione]
giorgione Napisano 19 Marzec 2003 Autor Napisano 19 Marzec 2003 Czemu nikt nie odpowiada???:(:(:(:(:( Mały upload: Rysunek 1 - projekcik chatki Rysunek 2 - poprawione skrzydła smoka Rysunek 3 - początkowy wygląd rączki Rysunek 4 - początkowy wygląd rączki 2 Giorgione :(:(:(:(:(:(:( [Edited on 19-3-2003 by giorgione]
MeG Napisano 19 Marzec 2003 Napisano 19 Marzec 2003 a czemu to kolega placze wszystko co widze jest poprostu swietne !!! gratuluje talentu !
giorgione Napisano 20 Marzec 2003 Autor Napisano 20 Marzec 2003 Dzięki za komentarz! :):):):) Mały upload Rysunek 1 - lekko poprawiona głowa Rysunek 2 - Gotowa rączka - rękawiczka Rysunek 3 - inny rzut rączki Musze dodać jeszcze wszystkie paski - może na jutro to zrobię. :):););) [Edited on 20-3-2003 by giorgione]
AravaL Napisano 20 Marzec 2003 Napisano 20 Marzec 2003 Wszystko to wyglada bardzo dobrze! Rekawiczka - swietna robota Glowa jak i zbroja rycerza takze bardzo dobrze wymodelowana. Smok trzyma wysoki poziom... Jesli nie popelnisz gdzies w dalszej pracy razacego bledu, to bedzie naprawde niesamowita pracka! Pozdrawiam.
giorgione Napisano 20 Marzec 2003 Autor Napisano 20 Marzec 2003 Dzięki! Nie popełnię. Wierz mi. Giorgione :D:D:D:D
MeG Napisano 20 Marzec 2003 Napisano 20 Marzec 2003 ta pracka juz jest niesamowita !!! sczegolnie mi sie smoczysko podoba !!! co do bledu ... hmm pracka jest za dobra zeby ja skopac .... :cool::cool::cool: za kazdym razem jak postujesz cos to mi oczy :o
giorgione Napisano 24 Marzec 2003 Autor Napisano 24 Marzec 2003 Zrobiłem konika. Oto dwa rzuty. Giorgione [rotfl2]
SiD Napisano 24 Marzec 2003 Napisano 24 Marzec 2003 A niech cie stary teraz mniepozaginałes napis mi tu tlyko jak ty to wszystko sobie modelujesz a dokładnie czym ty to modelujeszz bo ja sie ucze i widze ze ejszcze bedzo dusoz mi nauki pozostało diablenie wiele przedemna hehe Praca jak dla mnie jest juzz zajebiscie superrandzka ( wybaczcie za wyrazenia ale to z wrazenia ) Powodzenia i cały czas czekam na kolejne ukazy twej twórczosci :)
Pablo Napisano 24 Marzec 2003 Napisano 24 Marzec 2003 [boje się] wow :)..piekny model !! lepiej byc nie moglo....tylko ten z tylu oggon chyba ma troche za duze te warkocze...czy moze to tak ma byc? cos w stylu konikow Ponny :):):)...jesli nei to daj wiecej sczegolow przy tych wlosach :)
giorgione Napisano 24 Marzec 2003 Autor Napisano 24 Marzec 2003 :D:D:D Cieszsę się, że Wam się podoba. 1. Co do modelingu, dużo obserwuję. To co widzicie to editable mesh. Wpierw \"tworzę\" plane, potem konwertuję na editable mesh. Następnie usuówam wszystkie wierzchołki i zaczynam stawianie polygonów od samego początku. W ten sposób mam łatwiejszą kontrole nad tym, co robię. Na początku obiekt ma prostą budowę. Nastepnie tnę odpowiednie ścianki. ścianki. To byłoby na tyle. 2. Co do ogona, To nie mam żadnego plugina do wygodnego robienia owłosienia. Muszę robić ze standardowych, powyginanych plane`ów. Liczę na to, że uda wykonać mi się dobrą teksturkę włosów. Wtedy naniosę je na te plane`y - o ile mi się uda teksturka. 3. Postaram się wykonać fragment zamky widzianego w tle. 4. Czy może mi ktoś powiedzieć, jak mogę zrobić widoczne dwa księżyce w tle - chodzi mi o przezroczystość nieba, aby księżyce były widoczne? Giorgione hmmm][rotfl][rotfl2][cfaniak]
Triple X Napisano 24 Marzec 2003 Napisano 24 Marzec 2003 no piękna robota i podziwiam ;) super tal trzymaj :D
Pablo Napisano 24 Marzec 2003 Napisano 24 Marzec 2003 pytanko..... ile robiels tego konika oraz ile juz siedizsz wmaxie?:)
azazel Napisano 24 Marzec 2003 Napisano 24 Marzec 2003 zanim sie zaczniecie podniecac tym koniem.. to jeszcezce bym chcial nadmienic ze ten model nie jest skonczony .. 1. wyrazniej zaznacz miesnie , sciegna itd 2. odziel kopyto od nogi 3. jak juz to wszystko zrobisz to sie zabierzemy do pochwal :cool:
Bremen Napisano 24 Marzec 2003 Napisano 24 Marzec 2003 maciek --> stary ale jakby z tego zrobic porcelanowego konika to by bylo wporzo :D:D A tak na serio to siem zgadzam z Mackiem...za bardzo zes koniusia wygladzil...
McsEb Napisano 25 Marzec 2003 Napisano 25 Marzec 2003 ale łebek to ma superoski, tylko popraw lekko zuchwe, daj mu bumpem żyłek torszkie i bedzie suuper.. (no i ten przednie kopyta wyglądają ciutke dziwnie) [Edited on 25-3-2003 by McsEb]
giorgione Napisano 25 Marzec 2003 Autor Napisano 25 Marzec 2003 Co do modelu, to maciekazazel14 ma rację. Poprawiony model postaram się wrzucić jutro, bo całą nockę przespałem:(:(:(. Ale jutro na pewno coś wrzucę. Konika modelowałem (jak na razie) jakieś 14 godzin. Na razie to sam model - na rzie brak teksturki. Giorgione[rotfl2][rotfl2][rotfl]
giorgione Napisano 25 Marzec 2003 Autor Napisano 25 Marzec 2003 W zasadzie to w maxie naukę zacząłem od listopada (początkowo około 5-6 godzin w tygodniu). Prawdziwą naukę rozpocząłem od stycznia br. Staram się poświęcićmu jak najwięcej czasu, ale trzeba uczyć się do matury.:(:(:(:(:(:(:(:(:( Giorgione
SiD Napisano 25 Marzec 2003 Napisano 25 Marzec 2003 Hehe witaj w gronie Matura is sux ale jest konieczna ja sobie olałem 2 latattemu i musze ponownie zdawac ( rok temu mi sie nie chciało 0 ale jak bym niemiał maturki to chyba dniami i nocami bym siedział w maxie heheh Co do pracy jest dla mniei tak juz odjazdowo superowo fantastycznia :)
giorgione Napisano 26 Marzec 2003 Autor Napisano 26 Marzec 2003 Qrde!!! Pamięć mi siadła :(:(:(:(:(:( Przynajmniej przez tydzień nic więcej nie uda mi się zrobić :(:(:(:( Przepraszam,że nie mogłem dotrzynać słowa. :(:(:(:(:( Giorgione
jimbo Napisano 28 Marzec 2003 Napisano 28 Marzec 2003 Heja! Tez jestem poczatkujacy i jak widze twoje prace to mnie trafia totalna rezygnacja! Czlowieku wez chociaz poudawaj troche co? Moje mogele przy tych sa smieszne! Naprawde dobra robota...
giorgione Napisano 28 Marzec 2003 Autor Napisano 28 Marzec 2003 To dlatego, że wszystko to robię z uśmiechem na twarzy:):):) i z wielką chęcią. Po prostu od dawna chciałem mieć kompa i robić coś w 3d. W końcu się to stało i oto widzicie tego efekty. (Ja na prawdę w 3d siedzę od zaledwie kilku miesięcy). :D:D:D:D:D:D [piwo][piwo][piwo][piwo] Giorgione
Pablo Napisano 28 Marzec 2003 Napisano 28 Marzec 2003 Originally posted by giorgione (Ja na prawdę w 3d siedzę od zaledwie kilku miesięcy)... moze pozostawmy to bez komentarza co?[lol][lol] P.S Jakiego masz kompa?
giorgione Napisano 29 Marzec 2003 Autor Napisano 29 Marzec 2003 Jakąś kartę ecs, procesor amd duron 1.2 GH, chwilowo 128 Mb DDR 133, Barracuda 40 Gb. Giorgione:)
boms Napisano 29 Marzec 2003 Napisano 29 Marzec 2003 tia... bardzio fajnie... :) sliczna mordka :D tylko kilka malych zastrzezen... 1. oczywiscie ogonek(j.w.)... (wyglada jak piora :P) - probowales zrobic to Shag\'iem...? 2. oczywiscie kopytka (j.w.) 3. to mi bardziej przypomina konia wyscigowego... on jest troszeczke za szlachetny jak na konia bojowego... no i oczywiscie za drobny... Konie bojowe byly masywne, umiesnione, czesto krepe... czyli w skrocie - grube nogi (mocno owlosione w okolicy kopyt), wiekszy leb, masywne cialo (aczkolwiek nie zagrube)... inaczej zalamalby sie pod kilkudziesieciokilowym rycerzem w ok. 50-kilowej zbroi... :P no, chyba, ze nie bedziesz robil rycerza w zbroi, tylko jakiegos lekkiego jezdzca... :) ale ogolnie cacy modelling :) pozdroofki p.s. a jeszcze a\'propos lat/miesiecy modellingu... ja zaczynalem zabawe z 3d Studio dosc wczesnie, ale to polegalo tylko na ustawianiu jakichs primitives\'ow... tak na prawde poznalem box-modelling dopiero w grudniu :D dzieki temu, ze zagladnalem do on-line tutorials w maxie... (jak mawia zawsze moj kolega: \"czytaj manual\'a\") do tej pory kombinowalem tylko z NURBSami, co mi na zdrowie chyba nie wyszlo... :| Takze moge szczerze powiedziec, ze w maxie siedze 4 miesiace :D, ale to i tak nie ma znaczenia... wszystko zalezy od samozaparcia i checi nauki... trzeba to robic (cytuje) \"z usmiechem na ustach\", a jak cos nie wychodzi, to nie nalezy sie bac zapytac... :)
Jedrush Napisano 29 Marzec 2003 Napisano 29 Marzec 2003 a ja mam jakies inne wyobrazenie niz wy ;p wydaje mi sie ze wlasnie dzieki takiemu ogonkowi , budowie konia .. bedzie on po prostu fajniejszy , a pracka bedzie miala taki klimacik , harakterystyczny dla prac autora .... pozdrawiam , i trzymaj klase [jupi]
SiD Napisano 29 Marzec 2003 Napisano 29 Marzec 2003 Jezeli chodzi o box modelinghmm to moge jak zwyle wam tu pomuc mam filmiki które dostałem od Adka proszee jak ktos chce to sie czestujcie hehe napewno wam sie przydadżą hehe ja je rozdaje jak ciepłe bułeczki hehe ale są przydatne sciągnołem sobie wszystkie http://www.max3d.pl/ims/tut0-pl.htm# MIłego sciągania i uczenia sie :) Ps. Mam nadzieje ze Gotham sie nie wq bo to własciwie jego strona hehe :P [Edited on 29-3-2003 by SiD]
Pablo Napisano 29 Marzec 2003 Napisano 29 Marzec 2003 SiD- pewnie sie nie wqrzy..wkoncu wiecej bedzie mial wejsc :) A co dokonika to dolaczam sie do wypowiedzi Boomsa :)..czekamy na updaete
Rekomendowane odpowiedzi