Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pewne pytanie, jestem nowy na forum więc zapytam się od razu profesjonalistów (miód aż się leje ;) )

Mam problem z konstrukcją dachu na budynku, tyle że dach nie jest zwykły, normalny lecz posiada jaskółkę w postaci jakby wybrzuszenia - coś takiego jak w obrazku poniżej.

W moim wypadku ta jaskółka jest jednak znacznie wyższa i nie da się tego zrobić modelując po kolei każdą dachówkę i później bawić się w jej układanie pod dobrym kątem.

dachowka-karpiowka-w-koronke.jpg

Kwestia wstawienia tekstury z dużym BUMPEM nie wchodzi w grę, chcę żeby dach był na wypasie.

Poniżej to co własnie robię czyli przygotowany układ dachówek i teraz potrzebowałbym z nich wykonać wybrzuszenie jak widać na pomarańczowym układzie.

Funkcja Wave odpada, nie da się osiągnąć za pomocą niej takiego efektu.

7n38.jpg

Prosiłbym o pomoc i wskazówki , każde ponieważ za dużo czasu już spędziłem bawiąc się dachem .... ;)

Z góry dzięki za pomoc

Pzdr.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 3,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Wiesz tak się składa że nie używałem jeszcze tej funkcji ale faktycznie coś może z tego być ;)

Jednak w tym wypadku pewnie na nic się zda ponieważ życzenie to dachówka karpiówka ... czuli nakładająca się na siebie.

Tak dumam i powiedzcie czy jest taka możliwość:

Czy jest taki sposób aby zaznaczając dany obszar pokryć go wybranym obiektem . Czyli zaznaczam powiedzmy sobie daną ściankę dachu i wybieram dachówkę do jej pokrycia?

Napisano

nie wiem jak w maxie ale w blenderze twój problem jest banalny do rozwiązania na 5 sposób. w tym jeden w którym wymodelowałbyś jedną dachówkę i cały dach byłby na instancjach.

Możesz to zrobić po przez układanie każdej dachówki osobno, używając instancji więc dachówka może być bardzo HP.

Druga opcja to robisz takie długie pasmo dachówki i potem lattiace.

Kolejna opcja to robisz dach modelujesz jego kształt a następnie na niego nakładasz dachówki. (shrinkwrap)

Czwarta opcja możesz wymdelować dach i dodać włosy ale zamiast włosów ustawić dachówkę i włączyć grida. i tylko go odpowiednio ustawić.

piąta opcja to możesz zrobić krzywe i do nich przypisać na instancjach dachówki zresztą wszystko możesz z tych spraw zrobić na instancjach

Napisano

szósta opcja kupujesz batzal roof designer i kończą się twoje problemy z dachem :) jest to także odpowiedź na twoje ostanie dumanie :)

Napisano
  • Autor

6 opcja nie przejdzie ... skończył mi się trial ... :) serio.

#Kramon dzięki za odpowiedzi, to zaczynam je wdrażam w życie ;)