Napisano 2 Wrzesień 201311 l Słuchajcie kiedyś Create Difference Mesh działał bardzo fajnie do robienia grubości powierzchni. Nauczyłem się tego z tutoriali. Przykład: Mieliśmy mesh low-poly ubrania, otwartą siatkę jednostronną. Klikamy na Morph Target/Store MT, potem Deformation/Inflate , potem Morph Target/ Create Difference Mesh. I już mieliśmy zrobiony materiał na grubość. Dawno nie korzystałem z tego ale teraz zauważyłem że siatki wypluwane z tego wychodzą jakieś dziwne. Niby wyglądają ok. ale nie da się ich normalnie zagęszczać (Divide) Zagęszczają się ale nie smoothują się. Dziwne. Po eksporcie do Blendera normalnie wrzucam CathmullClarka i wszystko wygląda ok. WTF?! Też tak macie? Pewnie można by zrobić to samo przy pomocy nowego Panel Loops, albo np. w Blenderze za pomocą modyfikatora Solidify. Wolał bym to umieć zrobić w samym ZBrushu. Edytowane 2 Wrzesień 201311 l przez gryzon
Napisano 2 Wrzesień 201311 l Autor ok, zauważyłem że ten obiekt ma jakąś zwaloną maskę która się automatycznie tworzy. Nie da się jej zresetować rysując na pustym polu. Trzeba zamaskować cały obiekt z odwrotnością (czyścimy na nim maskę rysując na nim) Dopiero wtedy Divide normalnie nam podzieli. Kiedyś nie było takich cudów. Edytowane 3 Wrzesień 201311 l przez gryzon