Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej

Mam taki problem...

Robie UV i na normalnej siatce ladnie wszystko wyglada. Po zamianie na tryb subD tworza sie dziwne nierownosci na mapie.

Prosba o rade jak tego unikac.

pozdroEryk

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

chodzi chyba o interpolacje SDS w starym trybie działa poprawnie w trybie Catmull Clark nie, jak to obejść też nie wiem, chyba zostaje tylko frezowanie skończonego modelu tu jest mapowany obiekt w SDS

Napisano
  • Autor

dzięki artzgodka!

Projektowalem opakowanie zaczynając od wstępnego rozłożonego wykrojnika z narysowanego szkicu.

I żeby było profesjonalnie :) na rozlozonej siatce zrobiłem UV. Calosc zlozylem powyginalem jak należy i na koniec okazało się, ze opakowanie jest zbyt syntetyczne. Wiec trzeba dodac lekkich nierownosci i delikatnie je zdeformować.

Wiec do tego celu idealny subd. Odpalilem TAB i calosc mapy dziwnie się porozciagala. Tak mniej więcej to wygladalo ;)

Czyli w takim przypadku od samego początku powinienem pracować w trybie subd?

I na rozlozonym wykrojniku w tym trybie robic UV? albo cos robie w zlej kolejności albo zle do tego podchodzę...

pozdro

Napisano

tak, dokładnie jeśli idziesz w SDS to już przed mapowaniem musisz mieć porządnie zrobioną powierzchnię z odpowiednio zagęszczoną geometrią, choć wg. mnie do tego co piszesz SDS są nie potrzebne, zwykłą geometrią można to dobrze zrobić odpowiednio ją zagęszczając, w takim przypadku SDS to tylko niepotrzebna mordęga i walka z materią ;)