Napisano 30 Wrzesień 201311 l W weekend urochomiony został Facebook Connect. Kilka słów bo wiem, ze nie wszyscy wiedzą co to i jak to działa. Wiem, że jest grupa zwolenników jak i przeciwników FB. Sam nie jestem zbyt aktywnym użytkownikiem FB, ale wiem, że wiele osób z tego korzysta. Facebook Connect pozwala na zalogowanie na forum do swojego konta za pomocą OpenID Facebooka. Nie oznacza to, że Wasze konto staje się imieniem i nazwiskiem. Po prostu jeśli jesteście użytkownikami FB i jesteście na nim zalogowani można połączyć konto z max3d i nie trzeba będzie wpisywać hasła. Rozwiązanie to dostępne jest już prawie wszędzie. Nie jest to obowiązkiem, a jedynie ułatwieniem dla niektórych. Z konta FB na forum nie są importowane żadne dane (jest taka możliwość, aby np. importować miejscowość, imię nazwisko - podczas połączenia konta jest to nawet napisane), ale ta opcja jest odznaczona. Wasze hasło również nie jest tutaj zapisywane. Jeśli więc ktoś nie lubi wpisywać hasła do swojego konta można z tego skorzystać. Podobnie wygląda rejestracja - po prostu omijamy hasło forumowe i korzystamy z API Facebooka. Podczas rejestracji wybieramy login - również nie oznacza to, że jesteśmy znani pod nazwą z FB. W profilu również nie jest widoczny z tego co sprawdzałem link do Waszego konta. Nie jest to obowiązek, jedynie usprawnienie dla tych, którzy korzystają z FB i tak będzie im wygodniej. Edytowane 30 Wrzesień 201311 l przez Adek